Afbeelding
Foto: Gemeente IJsselstein

Marktondernemers blij met overleg, maar nog niet helemaal overtuigd

Algemeen 525 keer gelezen

IJSSELSTEIN • Na de noodkreet van de marktondernemers vorige week is er vrijdag overleg geweest tussen de gemeente, met burgemeester Van Domburg, en de marktondernemers.

Volgens de marktondernemers is de gemeente inmiddels iets positiever maar houdt zij nog steeds vast aan de anderhalvemetermaatregel vanuit de overheid. “Alle begrip”, aldus de marktondernemers. “Maar IJsselstein is geen Amsterdam of andere grote plaats. In veel winkels is de anderhalvemetermaatregel ook niet altijd haalbaar. En de drukte in de winkelstraten en op de markt, waar men voor vreest, was afgelopen vrijdag weer ver te zoeken. Het is voor ons, zeker na twee jaar op het Podium, overleven in de winterperiode. Het voortbestaan van de markt hangt af van de bezoekers. Juist nu is het extra belangrijk dat de klanten niet alleen de lokale ondernemers maar ook de marktondernemers steunen.”

Kennismaking

De ondernemers waren blij met de snelle uitnodiging van burgemeester Van Domburg voor het overleg afgelopen vrijdag; om kennis te maken en een toelichting op de maatregelen zoals die door het college van B en W werd genomen om de markt weer naar het podium te verplaatsen. Volgens de marktondernemers is het klip en klaar dat iedereen een veilige samenleving nastreeft. “Daarvoor worden door de overheid maatregelen genomen als vaccinaties, boosters, hygiëne en meer. Ook de anderhalvemetermaatregel. Maar in oktober en november hebben wij, toen de maatregelen nog adviezen waren, bewezen dat de markt zonder incidenten gewoon kan plaatsvinden in de binnenstad. Bebording, linten en minder of geen uitstallingen van markt- en winkelondernemers hebben bijgedragen aan dit succes. Waarom dan een verplaatsing als het advies een verplichting wordt?”

Alternatieven

“Wij beseffen, net als iedereen, dat de binnenstad smal is, maar de looppaden zijn niet smaller dan bij een plaatselijke super- of bouwmarkt. Bovendien staat de markt in de buitenlucht, waar nauwelijks besmettingen plaatsvinden. Met deelverplaatsingen van enkele kramen naar de Plaats en Overtoom, krijgen passanten in de winkelstraten nog meer loopruimte, ook omdat er minder terrassen zijn. Mondkapjes, extra hulp van marktmedewerkers in gele hesjes om eventuele drukte in goede banen te leiden, maken een veilig plaatje compleet. Het waren bespreekbare opties, maar we werden geconfronteerd met eenzijdige beslissingen en niet betrokken bij het herindelingsoverleg.”

Waardering

De marktondernemers noemen de signalen tegenstrijdig: “De gemeente wil geen drukte, maar op Facebook roept InIJsselstein op om vooral kerstactiviteiten in de binnenstad te bezoeken.” Het gister ontvangen bericht van de burgemeester wordt gewaardeerd. “Hij zegt toe contact te houden en is blij dat veiligheid ook bij ons voorop staat. De terugkeer van de markt naar de binnenstad is ook voor het college het doel, zodra de maatregelen dat weer mogelijk maken.”

Lysette Verwegen

Lysette Verwegen

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De gedecoreerden met hun partners en burgemeester Van Hartskamp.
Koninklijke onderscheidingen voor zes inwoners gemeente Montfoort Nieuws 13 uur geleden
Afbeelding
Provincie Utrecht als eerste aan de slag met concrete maatregelen tegen te vol stroomnet Nieuws gisteren
Afbeelding
Montfoort zet met beleidsplan integrale schuldhulpverlening in op 'grip op geld' houden Nieuws 25 apr, 14:56
Afbeelding
Vacatures Dumaco Montfoort: kom jij bij ons werken? advertorial 25 apr, 08:50
• Thijme ontvangt de award van burgemeester De Graaf in bijzijn van kinderburgemeester Jessie Broekhuizen en jongerenwerker Yoeri Dudka
Enthousiaste Thijmen uit Benschop ontvangt Jongerenaward Nieuws 25 apr, 08:46
Afbeelding
Auto in brand op De Clinckhoeff in IJsselstein 112 24 apr, 14:21
Afbeelding
Trainer Mo Touh maakt overstap naar nieuwe club Sport 24 apr, 09:17
• Marian, Henk en David nemen alvast een kijkje waar het spektakel plaats zal gaan vinden.
Rotary Lopikerwaard organiseert eerste drakenbootrace in IJsselstein Nieuws 24 apr, 03:10