• De 18de-eeuwse slingermuur bekend onder de naam 'slangenmuur' is toe aan restauratie.
• De 18de-eeuwse slingermuur bekend onder de naam 'slangenmuur' is toe aan restauratie. Foto: Elvira Schenk

Mooie plannen voor erfgoedherstel in Montfoort en Linschoten

Nieuws 462 keer gelezen

MONTFOORT • Stichting Hugo Kotestein vervult een essentiële rol in het behoud van het culturele erfgoed van Montfoort en haar omgeving. Het afgelopen jaar hebben ze in Montfoort twee nieuwe monumenten aangewezen. Voor het komende jaar staan er plannen op de agenda voor het behoud en herstel van het brugwachtershuisje en de slangenmuur.

Al jarenlang speelt Stichting Hugo Kotestein een belangrijke rol in het behoud van het rijke culturele erfgoed van Montfoort en haar omgeving. Als vertrouwde partner zijn ze nauw betrokken bij het vormgeven van beleid en bieden ze advies aan bewoners die streven naar het behoud van cultureel erfgoed. 

Recentelijk hebben ze, in samenwerking met de gemeente, twee nieuwe gemeentelijke monumenten aangewezen: Dorpstraat 51 in Linschoten, omgetoverd tot een Boutique B&B, en Keizerstraat 1, voorheen bekend als het Chinees restaurant Man Foe in Montfoort, dat een nieuwe bestemming krijgt als appartementengebouw met winkelruimte. De gevel zal worden gerestaureerd naar zijn oorspronkelijke staat, waardoor de historische uitstraling behouden blijft.

Plannen voor de toekomst

Het Brugwachtershuisje vormt samen met de IJsselbrug, de IJsselpoort en Het Oude Stadhuis de historische entree van de stad. Nadat de brug werd gerenoveerd, wilde Rijkswaterstaat het huisje verwijderen. Stichting Hugo Kotestein en de gemeente hebben ervoor gezorgd dat het huisje behouden blijft en wordt opgeknapt. Momenteel staat het tijdelijk opgeslagen op de gemeentewerf. De verwachting is dat het in 2024 terugkeert.

De slangenmuur bij de Hervormde Kerk in Linschoten staat dringend op restauratie te wachten. In 2023 heeft Stichting Hugo Kotestein opnieuw aandacht gevraagd bij de gemeente voor het herstel. De kerk heeft inmiddels de muur verkocht. Inmiddels heeft de gemeente concrete restauratieplannen ontvangen van de eigenaar voor de volledige slangenmuur. Deze liggen nu klaar ter beoordeling. 

Hugo Kotestein oorkonde

Stichting Hugo Kotestein beloont mensen die zich met hart en ziel, en met aanzienlijke financiële bijdragen, inzetten voor het behoud van erfgoed, restauratie, of het vinden van een passende nieuwe bestemming. De oorkonde van 2023 is toegekend aan Aannemersbedrijf Schouls uit Koudekerk aan den Rijn voor hun uitzonderlijke werk aan de Marktbrug en de Visbrug in Oudewater. 

Tijdens de restauratie overwonnen ze diverse uitdagingen, waaronder het verstevigen van het metselwerk en het behoud van de omringende flora. Het ontmantelen van de bruggen onthulde zelfs opeenvolgende bouwfases tussen de 13e en 17e eeuw. 

De vakmensen van Schouls en Van Leijden hebben volgens de stichting een prachtig resultaat afgeleverd, waarbij het vernieuwde straatwerk op en rond de Visbrug zelfs wordt geprezen als het mooiste stuk straatwerk van heel Oudewater.

Elvira Schenk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Brandweer rukt uit vanwege stormschade in IJsselstein 112 15 uur geleden
• De schippers werden verrast met een cheque.
Schippers Yselvaert in het nieuw gestoken dankzij cheque IJsselsteinFonds Nieuws 15 uur geleden
Afbeelding
Zero Waste Wandeltour in IJsselstein Nieuws gisteren
Afbeelding
'Ondernemend Ochtend Bakkie' in Lopik Nieuws 21 mei, 18:31
• Vorig jaar deed een heus vliegtuig mee.
Spektakel Fiets 'm d'r in IJsselstein komt eraan Nieuws 21 mei, 18:17
Een mooi bedrag voor Het Vergeten Kind.
Countryfeest haalt ruim 9000 euro op voor stichting Het Vergeten Kind Nieuws 21 mei, 08:40
• SPV'81 op de platte kar.
SPV'81 is de lachende derde en wordt verrassend kampioen met korte video's 18 mei, 20:27
Afbeelding
IJsselsteinloop: groot en gezellig sportevenement midden in IJsselstein Nieuws 18 mei, 11:00