• Voorzitter Jeanette de Neijs
• Voorzitter Jeanette de Neijs Foto: Linda de Kort

PSIJ adviseert gemeente en inwoners met vragen in sociaal domein

Nieuws 435 keer gelezen

IJSSELSTEIN • “Als inwoners ergens tegen aanlopen vanuit de ondersteuning van de gemeente, kunnen ze bij ons aankloppen.”

Voorzitter Jeanette de Neijs legt heel graag uit wat het Platform Samenleving IJsselstein (PSIJ) voor de inwoners kan doen. “Inwoners moeten weten dat ze ons kunnen benaderen met vragen over de uitvoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO), de Jeugdwet en de Participatiewet in IJsselstein.”

Schakel tussen inwoners en gemeente
Het PSIJ is de schakel tussen de inwoners van IJsselstein en de gemeente over de zaken binnen het sociaal domein. “Het sociaal domein zijn alle organisaties, diensten en voorzieningen die mensen ondersteunen op het gebied van jeugd, zorg, jezelf kunnen redden, werk, schulden, WMO en participatie.”

Adviezen naar college
Het PSIJ geeft gevraagde adviezen en ongevraagd adviezen. “We geven gevraagd advies aan het college van burgemeester en wethouders over bijvoorbeeld de plannen van toekomstig sociale woningbouw en het armoedebeleid.”

Vanuit de inwoners
De ongevraagde adviezen komen vanuit vragen van de inwoners zelf. “Als er meerdere signalen over hetzelfde onderwerp zijn dan geeft het PSIJ de gemeente een ongevraagd advies. Als wij bijvoorbeeld een bericht van een inwoner ontvangen over de kosten van de gehandicaptenparkeerkaart, dan onderzoeken we of dit meerdere bewoners treft. We zijn er niet voor individuele gevallen. Meerdere bewoners moeten er mee te maken hebben. In het ongevraagde advies naar de gemeente benoemen wij het probleem en geven mogelijke oplossingen aan.”

Sociaal domein zijn alle organisaties, diensten en voorzieningen die mensen ondersteunen op het gebied van jeugd, zorg, jezelf kunnen redden, werk, schulden, WMO en participatie.

WMO = Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Deze wet is er om mensen te helpen zo lang mogelijk thuis te blijven wonen maar ook voor mensen die niet meer zelfstandig kunnen bewegen.

Participatie gaat over alles wat met werk of met bijstand te maken heeft, vaak dus ook over geld en inkomen. Het gaat dus over ondersteuning voor mensen die het (tijdelijk) niet redden

Problemen kenbaar maken
Het sociaal domein is zeer breed en het beleid raakt vaak inwoners die kwetsbaar zijn. Ouderen die ondersteuning nodig hebben om zelfstandig te kunnen blijven wonen, jongeren die hulp in hun ontwikkeling nodig hebben, mensen met een beperking, mensen met psychische problemen, mensen met grote schulden. Juist dan is het belangrijk dat inwoners hun problemen kenbaar maken.

Vertaalslag
Jeannet is eerlijk dat PSIJ niet overal een oplossing in kan bieden. “Maar we kunnen wel de vertaalslag tussen de gemeente en de inwoners maken. Wij kunnen de gemeente op dingen die niet goed gaan wijzen en aan bewoners het beleid uitleggen. Het sociaal domein is zo breed en ingewikkeld dat het logisch is dat mensen hier vragen over hebben.”

Kom met vragen
“Het belangrijkste is dat mensen ons benaderen met bijvoorbeeld een vraag over mantelzorg, vergoeding voor een lift in huis, huishoudelijke hulp, leerlingenvervoer, energietoeslagen of over een brief van Werk en Inkomen Lekstroom (WIL) die lastig te begrijpen is. Pas wanneer wij iets weten, kunnen we kijken wat wij hierin kunnen adviseren. Wij weten waar we moeten zijn en wie we moeten bellen. Dat is fijn en kan al mensen helpen.”

Voor meer informatie kijk op www.psij.nl. Of mail naar psij@kpnmail.nl of bel met 06-15096662.

Linda de Kort

Redacteur Het Kontakt - Zenderstreeknieuws

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Brandweer rukt uit vanwege stormschade in IJsselstein 112 14 uur geleden
• De schippers werden verrast met een cheque.
Schippers Yselvaert in het nieuw gestoken dankzij cheque IJsselsteinFonds Nieuws 15 uur geleden
Afbeelding
Zero Waste Wandeltour in IJsselstein Nieuws gisteren
Afbeelding
'Ondernemend Ochtend Bakkie' in Lopik Nieuws 21 mei, 18:31
• Vorig jaar deed een heus vliegtuig mee.
Spektakel Fiets 'm d'r in IJsselstein komt eraan Nieuws 21 mei, 18:17
Een mooi bedrag voor Het Vergeten Kind.
Countryfeest haalt ruim 9000 euro op voor stichting Het Vergeten Kind Nieuws 21 mei, 08:40
• SPV'81 op de platte kar.
SPV'81 is de lachende derde en wordt verrassend kampioen met korte video's 18 mei, 20:27
Afbeelding
IJsselsteinloop: groot en gezellig sportevenement midden in IJsselstein Nieuws 18 mei, 11:00