• De schippers zijn er klaar voor
• De schippers zijn er klaar voor Foto: Yselvaert

Boten van Yselvaert weer het water op

Nieuws 1.976 keer gelezen

IJSSELSTEIN • Yselvaert opent op 28 april officieel het vaarseizoen 2024. De boten Vrouwe Berthe en Heer Gijsbrecht zijn er weer klaar voor en de schippers kunnen niet wachten. En deze eerste vaart staat volledig in het teken van het thema IJsselstein Vestingstad: een nieuwe tocht.

Want naast de gebruikelijke vaarten is er dit seizoen ook een speciale vestigingsrondvaart. “Dat betekende dat de schippers veel nieuwe informatie moesten leren. Maar toen ik informeerde of hier belangstelling voor was, gingen zo alle vingers de lucht in”, vertelt Mieke Scholten van Stichting Yselvaert.

Geschiedenis komt tot leven
Tijdens deze vestingvaart komt de geschiedenis van IJsselstein door de verhalen van de schippers tot leven. “Ze vertellen niet alleen hoe het nu is, maar ook hoe het ooit was en hoe deze geschiedenis ook in de toekomst bewaard kan blijven.”

De route voert langs onder meer de 15e eeuwse stadsmuur, de kasteeltoren uit de 16e eeuw, de molen De Windotter uit 1732 en de 19e eeuwse basiliek. 

Ook de speeltuin
“En de schippers vertellen ook over interessante dingen die niet vanaf het water te zien zijn, maar onlosmakelijk verbonden zijn met de geschiedenis van IJsselstein. Zoals bijvoorbeeld over het middeleeuws cisterciënzer klooster waarvan de resten zich nog steeds onder de speeltuin Het Kloosterplantsoen bevinden”, tilt Mieke een klein tipje van de sluier op.

De tocht duurt ongeveer een uur en vertrekt om de twee weken op zaterdag om 11 uur vanaf de steiger aan de Overtoom tegenover de bibliotheek/Uit in IJsselstein.

Historische Kring IJsselstein
“Het is voor ons fantastisch dat we deze speciale vaart kunnen organiseren. Mede dankzij de Stichting Historische Kring IJsselstein kwam er heel veel informatie boven water. En dat burgemeester Van Domburg voorzitter is van de Vereniging Nederlandse Vestingsteden maakte het verhaal helemaal compleet. We wisten zo op voorhand al dat wij niet de enige waren die vonden dat IJsselstein alle aandacht verdiende als mooie vestigingsstad.”

Boekingen
Naast deze rondvaarten worden natuurlijk ook de grachtenvaarten, lunchvaarten, avondvaarten, kindervaarten en vaart op maat georganiseerd. De vaarten kunnen geboekt worden bij Uit in IJsselstein of op www.rondvaartenijsselstein.nl.

Linda de Kort

Redacteur Het Kontakt - Zenderstreeknieuws

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Brandweer rukt uit vanwege stormschade in IJsselstein 112 14 uur geleden
• De schippers werden verrast met een cheque.
Schippers Yselvaert in het nieuw gestoken dankzij cheque IJsselsteinFonds Nieuws 14 uur geleden
Afbeelding
Zero Waste Wandeltour in IJsselstein Nieuws gisteren
Afbeelding
'Ondernemend Ochtend Bakkie' in Lopik Nieuws 21 mei, 18:31
• Vorig jaar deed een heus vliegtuig mee.
Spektakel Fiets 'm d'r in IJsselstein komt eraan Nieuws 21 mei, 18:17
Een mooi bedrag voor Het Vergeten Kind.
Countryfeest haalt ruim 9000 euro op voor stichting Het Vergeten Kind Nieuws 21 mei, 08:40
• SPV'81 op de platte kar.
SPV'81 is de lachende derde en wordt verrassend kampioen met korte video's 18 mei, 20:27
Afbeelding
IJsselsteinloop: groot en gezellig sportevenement midden in IJsselstein Nieuws 18 mei, 11:00