Afbeelding
Foto: Linda de Kort

Inwoners bezorgd over bomenkap in IJsselstein

Nieuws 1.225 keer gelezen

IJSSELSTEIN • Veel inwoners uit IJsselstein maken zich zorgen over het kappen van bomen door de gemeente. De gemeente zou te veel en te snel bomen kappen. Wethouder Peter Bekker licht graag het beleid van de gemeente toe.

“Ja, er wordt veel gekapt. We zijn hard bezig achterstallig onderhoud in te halen. Sinds vorig jaar verzorgen we als gemeente het onderhoud weer zelf”, aldus Bekker. “Maar er gaat geen boom weg zonder goede reden, zoals veiligheid of ziekte.”

Nu flink snoeien voor mooier resultaat
Volgens de wethouder resulteert het inhalen van achterstallig onderhoud soms in wat rigoureuzere acties. “De elzen in IJsselstein zijn de afgelopen jaren niet voldoende onderhouden. Daarom moeten we nu flink snoeien zodat er weer een mooie struik kan worden gevormd. Dus nu lijkt het misschien erg kaal, over een tijdje zal het er een stuk beter uitzien.”

Onzin!
Toch ervaren veel bewoners het anders. “In februari zijn bij Hitteschild maar liefst twintig gezonde bomen van meer dan 70 jaar oud tegen de vlakte gegaan en bij het Robijnpad moesten vijf kleinere bomen het ontgelden. Volgens de gemeente werden de bomen te oud en vormden ze een gevaar bij harde wind door vallende takken. Onzin!”, aldus een inwoner.

Ook het onderhoud aan het Wereldomroeppad heeft verschillende inwoners verbaasd. “Hele rijen in één keer weg”, reageert een vrouw terwijl ze haar hond op het pad aan het uitlaten is. “Inmiddels zijn er bomen terug geplant, maar die zijn zo iel en klein.”

Geen zwaaiend kapmes
“Er gaat geen boom weg als dat niet nodig is”, reageert Bekker. “We lopen hier niet met een kapmes te zwaaien op zoek naar een boom die we kunnen om hakken. IJsselstein is een stad met een groen karakter. Daar hechten we grote waarde aan en willen dit ook behouden. Voor iedere boom die we weghalen, planten we er minimaal eentje terug. Niet altijd op dezelfde plek, maar we compenseren iedere gekapte boom. Helaas hebben we niet altijd voldoende middelen om grote volgroeide bomen terug te plaatsen.”

Soms gaat er echter ook iets fout. “De bomen bij De Clinckhoeff zijn helaas te vroeg gekapt. In de aanloop van de verbouwing is deze keuze gemaakt en achteraf gezien is dat te voortijdig geweest.”

Begrip met kanttekening
Kees Reuzenaar uit IJsselstein heeft jarenlang gewerkt als boomverzorger. Ook hij ziet het onderhoud aan de bomen om zich heen. “Ik begrijp dat de gemeente rekening moet houden met zaken als budgetten, achterstallig onderhoud en veiligheid. Ik zou het zelf op sommige plekken helemaal anders doen. Niet hele rijen in één keer, maar ga gefaseerd te werk. Toen de vleermuizen geen boom meer hadden om zich te nestelen, zijn er dure vleermuiskasten geplaatst om dit op te vangen. En plaats bomen zo veel mogelijk terug op de plek waar ze zijn weggehaald.”

Communicatie moet beter
En ondanks dat Kees begrip heeft voor het beleid van de gemeente, ligt er volgens hem een ander probleem ten grondslag aan de reacties van de inwoners. “De gemeente moet duidelijk communiceren wat ze gaan doen en waarom. Nu worden mensen verrast en zijn ze boos. Misschien dat daar de gemeente iets aan zou kunnen doen.”

Linda de Kort

Redacteur Het Kontakt - Zenderstreeknieuws

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Regen kan sfeer niet drukken tijdens Koningsdag in Montfoort en Linschoten MET FOTO'S EN VIDEO'S 27 apr, 20:46
• Wethouder Rob Jonkers, wethouder Ruimtelijke Ordening, en Esther Agricola, regiodirecteur Noord-West bij projectontwikkelaar BPD, ondertekenden de samenwerkingsovereenkomst voor De Bleek fase 1.
Start bouw 210 woningen De Bleek fase 1 voorzichtig in zicht Nieuws 27 apr, 08:30
Afbeelding
Nieuwe vacatures Vrijwilligerscentrale IJsselstein en Lopik Nieuws 27 apr, 08:00
Afbeelding
BMX-kampioen opent eerste deel doorfietsroute IJsselstein Nieuws 26 apr, 17:11
• Mevrouw Hage en de heer Kromwijk met burgemeester Van Domburg op het bordes van het Historisch Stadhuis.
Twee lintjes in IJsselstein Nieuws 26 apr, 13:01
• Mevrouw Kok-van Zuijlen, de heer Kok, mevrouw Langenberg, burgemeester Laurens de Graaf, Thijmen Schimmel (winnaar Jongerenaward) en de heer Van den Berg
Vier inwoners gemeente Lopik koninklijk onderscheiden met sfeerverslag 26 apr, 13:00
• De gedecoreerden met hun partners en burgemeester Van Hartskamp.
Koninklijke onderscheidingen voor zes inwoners gemeente Montfoort Nieuws 26 apr, 12:00
Afbeelding
Provincie Utrecht als eerste aan de slag met concrete maatregelen tegen te vol stroomnet Nieuws 25 apr, 23:29