• Ook Esmée, Veerle en Mireille deden mee.
• Ook Esmée, Veerle en Mireille deden mee. Foto: Elvira Schenk

Opschoondag: van rozenblaadjes tot fiets

Nieuws 326 keer gelezen

MONTFOORT • Ook Montfoort en Linschoten stonden zaterdag in het teken van de landelijke opschoondag, een initiatief waarbij meer dan 30.000 mensen in Nederland zich vrijwillig inzetten voor ‘de grote voorjaarsschoonmaak’. Het bleek ook deze zaterdag weer hoe hard deze opruimactie nodig was.

Met als motto ‘Een schoner Nederland ligt voor het oprapen’ ging een groep enthousiaste mensen, waaronder vijf gedreven kinderen, aan de slag met het opruimen van zwerfafval. Er waren 20 aanmeldingen, maar uiteindelijk staken 30 deelnemers de handen uit de mouwen. Met grijpers en vuilniszakken begonnen ze hun missie om de straten en oevers te ontdoen van afval.

Tijdens de opruimactie stuitten ze op allerlei soorten afval, van een stuk gesmolten plastic tot nep rozenblaadjes bij het Kasteel. Deze zijn gebruikt bij huwelijken en blijven dan liggen in de struiken en het water.  Er werden opmerkelijk veel fietsonderdelen gevonden. Een koplamp, een ketting, een fietssleutel. “Zo kunnen we bijna een hele fiets in elkaar zetten”, grapt een deelnemer. Opvallend was ook de hoeveelheid flesjes en blikjes langs de weg bij De Rank. Terwijl er verder in Montfoort eigenlijk weinig blikjes en flesjes werden gevonden. Het statiegeld lijkt zijn werk te doen. Verder liggen er “peuken, peuken en nog eens peuken”, volgens een deelnemer en “folders van degene die ze niet bezorgt.”

Esmée, Veerle en Mireille hebben samen met hun moeder vier zakken met zwerfafval verzameld. Ze vonden veel afval langs de rand van de sloten. Esmée, die het afgelopen jaar lid was van de klimaatraad, deelde haar motivatie: “Ik doe dit voor een betere wereld.” Haar zusje Veerle voegde eraan toe: “Het is goed voor de natuur en anders gaan de eendjes dood.”

Na afloop wachtte Sylvia Benschop de deelnemers op met koffie, thee, water en een koek. De trieste opbrengst is na de actie opgehaald.

Elvira Schenk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Nieuwe vacatures Vrijwilligerscentrale IJsselstein en Lopik Nieuws 27 apr, 08:00
Afbeelding
BMX-kampioen opent eerste deel doorfietsroute IJsselstein Nieuws 26 apr, 17:11
• Mevrouw Hage en de heer Kromwijk met burgemeester Van Domburg op het bordes van het Historisch Stadhuis.
Twee lintjes in IJsselstein Nieuws 26 apr, 13:01
• Mevrouw Kok-van Zuijlen, de heer Kok, mevrouw Langenberg, burgemeester Laurens de Graaf, Thijmen Schimmel (winnaar Jongerenaward) en de heer Van den Berg
Vier inwoners gemeente Lopik koninklijk onderscheiden Nieuws 26 apr, 13:00
• De gedecoreerden met hun partners en burgemeester Van Hartskamp.
Koninklijke onderscheidingen voor zes inwoners gemeente Montfoort Nieuws 26 apr, 12:00
Afbeelding
Provincie Utrecht als eerste aan de slag met concrete maatregelen tegen te vol stroomnet Nieuws 25 apr, 23:29
Afbeelding
Montfoort zet met beleidsplan integrale schuldhulpverlening in op 'grip op geld' houden Nieuws 25 apr, 14:56
Afbeelding
Vacatures Dumaco Montfoort: kom jij bij ons werken? advertorial 25 apr, 08:50