• Leny blaast nog iedere dag op haar trompet.
• Leny blaast nog iedere dag op haar trompet. Foto: Linda de Kort

60-jarig jubileum bij Amiticia voor Leny

Algemeen 659 keer gelezen

IJSSELSTEIN • Ze was de eerste vrouw die lid werd, bij haar 30-jarig lidmaatschap wist ze niet zeker of er nog eens 30 jaar bij zou komen en ze ontmoette er haar grote liefde Jan. Leny Hartings viert donderdag haar 60-jarig jubileum bij muziekvereniging Amiticia.

“Ik blaas nog steeds iedere dag op mijn trompet”, lacht Leny. Muziek zit verweven in heel Leny’s leven. “Mijn vader speelde dwarsfluit. Zelf begon ik op de klaroen bij de jeugddrumband en later op de trompet bij de harmonie. Mijn dochter heeft ook nog trompet gespeeld en mijn man leerde ik kennen terwijl ook hij de trompet speelde bij Amiticia.”

Er is veel veranderd in de loop van 60 jaar. Leny was in het begin de eerste en enige vrouw. Inmiddels bestaat de vereniging voor het grootste gedeelte uit vrouwelijke leden én met een vrouwelijke voorzitter. Nu moeten de leden voorblazen nadat ze van een muziekleraar les hebben gekregen voordat ze mee mogen doen. “Ik leerde het van Toon Peek van de Walkade die ook bij de vereniging zat. En we hebben nu meer gerichte optredens en minder concours.”

Met die laatste ontwikkeling is Leny blij. “Ik had niet zo veel met de concours. De projecten die we nu oppakken vind ik veel leuker.” Zo denkt Leny met veel plezier terug aan het project Maestro en de voorstellingen Schilte en Ciske de Rat waar de muziekvereniging een grote rol in speelde . ”Dat was echt leuk om te doen”, vertelt Leny. Leny speelt ook liever geen big band muziek of jazz. “Liever speel ik een mooie ouverture of een klassiek stuk.” 

Een zwarte randje aan Leny’s jubileum is het overlijden van oud-voorzitter Kees van Zelst. Kees zou tegelijkertijd met Leny zijn 40-jarig lidmaatschap vieren. Kees overleed afgelopen 5 januari. In plaats van een gezamenlijk feestje verzorgde Amiciti nu een muzikaal gedeelte tijdens het afscheid van Kees. “Dat was heel mooi om te doen. We kregen ook zoveel fijne reacties na afloop. Dan voel je echt de kracht van muziek.”

Linda de Kort

Redacteur Het Kontakt - Zenderstreeknieuws

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Verduurzaming hoog op agenda voetbalclub IJFC Algemeen 1 feb, 08:00
Afbeelding
Woningbrand aan Praagsingel 112 1 feb, 07:00
Afbeelding
Trailer van vrachtwagen gekanteld op de Boveneind Noordzijde 112 1 feb, 07:00
Afbeelding
IJsselsteinse Laura (19) in de race voor Miss World Nederland Algemeen 31 jan, 16:49
Afbeelding
Livia is dé Knopengeinse Confettiprinses Algemeen 31 jan, 16:46
Afbeelding
Jaarsvelds echtpaar Lid in de Orde van Oranje-Nassau Algemeen 31 jan, 16:40
Afbeelding
Echtpaar Moayeri viert gouden huwelijk Algemeen 31 jan, 16:37
Afbeelding
Lange rij voor nieuwe kringloopwinkel Mont Fortis Algemeen 31 jan, 16:35