Foto: Media TV

Melkveehouder Adwin van Schaaik: ‘Protestactie in Stroe verbroedert’

  •   keer gelezen

LOPIK/STROE • Boeren vanuit heel het land komen samen in de Gelderse plaats Stroe om te demonstreren tegen de stikstofplannen van het kabinet. Dit zorgde in de ochtend al voor lange files op de snelwegen. Rond 14 uur is de A1 tussen Amersfoort en Apeldoorn in beide richtingen tijdelijk afgesloten in verband met de enorme drukte met het boerenprotest. Melkveehouder Adwin van Schaaik vertrok vanochtend vroeg vanuit Lopik en neemt deel aan de protestactie in Stroe. “De sfeer is hier geweldig. Dit verbroedert.”


“Een aantal jonge boeren zijn vanochtend gezamenlijk op de tractor uit Lopik vertrokken. Ik ben met de buren er rustig achteraan gereden. We hopen nu echt dat we onze boodschap hier over kunnen brengen.”

Van Schaaik is een redelijk mens. Maar ook hij vertoont nu verzet tegen de plannen van het kabinet. “Een paar maanden geleden lanceerde onder andere boerenorganisatie LTO een veel genuanceerde plan. Daar is nauwelijks naar gekeken. Belangrijkste punt is gewoon dat er mét de boeren moet worden gepraat en niet óver de boeren. Als ik hoor dat een boerderij een kilometer van mij vandaan tot 76% moet reduceren, zakt de moed mij ook in de schoenen.”

Een echte opsteker vindt Van Schaaik dat er heel veel toeleveranciers zoals transportbedrijven, loonwerkers, machinebedrijven en dierenartsen naar Stroe zijn gekomen. “We moeten het ook samen doen. En het is mooi om te zien dat iedereen hiervoor in Stroe bij elkaar is gekomen.”

Linda de Kort
Redacteur Het Kontakt - Zenderstreeknieuws
Volg @LindaKort op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten