<p>Anoek Huisman (links) en Mari&euml;tta van Bokhoven.&nbsp;</p>

Anoek Huisman (links) en Mariëtta van Bokhoven. 

(Foto: Dirk Molenaar)

‘Fijn Hemels Goud’ mooi staaltje samenwerking edelsmeden

  •   keer gelezen

LOPIK / SCHOONHOVEN •  Na de opleiding op je stageplaats een eigen bedrijf beginnen. ‘Goudsmederij Fijn’ van Lopikse Anoek Huisman werkt nu samen met de Schoonhovense ‘Edelsmederij Hemels Goud’ van Mariëtta van Bokhoven aan de Varkensmarkt.


Al jaren heeft Mariëtta (54) een lijntje met de Vakschool. Ze biedt leerlingen een stageplaats om de kneepjes van het vak te leren. Haar enthousiasme voor het ambacht blijft niet onopgemerkt. “Het is een geweldig beroep”, geeft ze aan. “We moeten altijd na blijven denken over de toekomst. Daar hebben we jonge mensen voor nodig.” Een van die leerlingen was de Lopikse Anoek Huisman (23). Op de VWO een rustige scholiere die vooral uitblonk in talen en beeldende vorming. Daarna volgde ze een opleiding algemene cultuurwetenschappen aan de universiteit van Nijmegen. “Na een jaar ben ik overgestapt naar de Vakschool”, legt Anoek uit. “Via de Nacht van het Zilver maakte ik kennis met het vak. Ik fietste iedere dag langs de Vakschool, maar wist nooit precies wat ze daar deden. Na een workshop was ik om.”
Vanaf het begin heeft Anoek zichzelf als doel gesteld om een eigen bedrijf te beginnen. Haar stage bij Hemels Goud maakte de drang steeds groter. “Superleuk dat dit een klein winkeltje is, precies zo ik het zelf ook zou willen. Direct klikte het tussen ons beiden. Ik heb hier klantgesprekken geleerd en veel over techniek”, complimenteert de stagiaire haar leermeesteres.
De stage heeft nu een blijvend karakter gekregen. Samen met Mariëtta deelt ze haar passie en presenteert haar eigen stijl. Zo geeft ze een eigen, waardevolle aanvulling op de bestaande lijn van Hemels Goud. “Je komt in twee winkels tegelijk in hetzelfde pand”, licht Mariëtta toe. “Maar tegelijkertijd geeft het één gevoel.” Uiteindelijk is het de wens van Anoek om een eigen winkel annex atelier te runnen. ‘’Deze samenwerking is een fantastische start om daar naar toe te groeien.’’

Dirk Molenaar

Ad Velders
Redactiecoördinator Het Kontakt Zenderstreeknieuws
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten