Esmee met Dante, de hond van haar ouders, die haar al veel steun bood.
Esmee met Dante, de hond van haar ouders, die haar al veel steun bood. (Foto: Esmee Agterberg)

Gezocht: lieve hulphond voor Esmee

  •   keer gelezen

IJSSELSTEIN • De 19-jarige Esmee Agterberg heeft al veel meegemaakt in haar jonge leven. Na een diagnose van autisme volgde een jarenlang traject waarin het lastig bleek voor Esmee haar leven goed op te pakken. Veel steun vond ze altijd bij haar hond Dante. Maar Dante is de hond van haar ouders. 


En nu Esmee verder gaat op haar pad van zelfstandigheid, beseft ze meer dan ooit dat een (pyscho-sociale) hulphond haar daar ontzettend bij zou kunnen helpen. Maar zo’n hond is erg duur. Dus startte Esmee een crowfunding voor een lief maatje die haar verder kan helpen.
“Dante is geweldig! Hij maakt mij zo gelukkig en helpt me ontzettend met mijn mentale klachten doordat ik met zijn routine bezig kan zijn. Dat geeft mij ook routine! Maar Dante is van mijn ouders en een echte gezinshond. Door wat ik met Dante heb meegemaakt, weet ik nu wel dat een speciaal getrainde hulphond voor mij perfect zou zijn verder te komen in mijn leven.”
Esmee was pas 6 jaar als ze vastloopt op school. Na de diagnose kon ze verder op haar basisschool in IJsselstein. Maar het bleef lastig. “De wereld begreep mij niet en ik begreep de wereld niet. Daar kwam een hoop verdriet en frustratie bij kijken.” Samen met haar ouders koos Esmee vanaf groep 8 voor speciaal onderwijs, waar ook een middelbare school zat. “Dit was toch fijn, omdat de vaak al ingrijpende switch naar de middelbare school hierdoor minder heftig was.” 

Grootste tegenslag

Helaas voor Esmee moest toen de grootste tegenslag nog komen. “De (speciaal onderwijs) school had geen goede begeleiding en niet genoeg expertise. Ik ontwikkelde zelfs een depressie. School concludeerde samen met mijn toenmalige therapeut dat een opname misschien mij weer in goede banen zou leiden. Ik was toen 13 jaar en een heel onzeker en klein meisje dat vol zat met verdriet, frustratie en onbegrip. Ineens werd ik uit mijn veilige thuishaven bij mijn ouders weggehaald. En toen bleek dat er daar ook géén goede begeleiding was. Ik werd vergeten en in mijn kamer gelaten. De begeleiding meldde me nooit aan voor school. Ik was eigenlijk ieder moment van de dag alleen. Na drie weken ontwikkelde ik alleen maar nog meer verdriet en angst. Gelukkig haalden mijn ouders mij weer op. Het kon zo niet langer. Door alle gebeurtenissen ben ik getraumatiseerd en ging het veel slechter met me.”
Gelukkig heeft Esmee inmiddels hele goede begeleiding bij Altrecht ABC met lieve meedenkende behandelaren. “Ik voel me nu sterk genoeg om weer dingen op te pakken zoals een opleiding.” Esmee woont nu ook zelfstandig. “Het is soms lastig, zeker in deze coronatijd. Maar stapje voor stapje kom ik er wel. Een hond zou me daar ontzettend bij helpen. Die geeft me altijd een gevoel van zekerheid en veiligheid. Wetend dat er altijd iemand is die je volledig steunt en kalmeert als er een paniekaanval opkomt. Een maatje die mij kan troosten bij een nachtmerrie en mij terug in de maatschappij kan brengen!”

Linda de Kort

Wilt u Esmee helpen, kijk dan op https://www.gofundme.com/f/hulphondvooresmee.

Linda de Kort
Redacteur Het Kontakt - Zenderstreeknieuws
Volg @LindaKort op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten