<p>Een &lsquo;ouderwets&rsquo; beeld: De Lakei, gezellig en vol gasten.&nbsp;</p>

Een ‘ouderwets’ beeld: De Lakei, gezellig en vol gasten. 

(Foto:Lysette Verwegen)

Horecaondernemers willen weer aan het werk

  •   keer gelezen

IJSSELSTEIN • Even leek het zaterdag normaal in horecazaken De Lakei, Gastrovino by Frances en Robuust; drie uurtjes lang waren de gasten welkom. 


Met deze openstelling voerden de drie ondernemers actie tegen de verlengde sluiting van de horeca. Bram, eigenaar van De Lakei: “Ik ben ondernemer geworden om zelf te kunnen beslissen hoe, waarmee en wanneer ik wat kan doen. Maar nu is de horecabranche door de overheid lamgelegd. Ons leven staat op zijn kop: geen ritme meer en ik kan niet met mijn vak bezig zijn. Van de ene op de andere dag moest onze branche sluiten, moesten we onze inkopen weggooien en oplossingen bedenken.” 

Zijn gasten hebben genoten van het bezoek aan zijn zaak. Voor veel van hen was het bezoek ook een signaal: “Ik ben geen coronaontkenner, maar de overheidsmaatregelen zijn onlogisch en ondernemers gaan eraan onderdoor”, vertelt een van hen. “Een geldige QR-code is geen garantie: nu moet er ook al geboosterd worden en er zullen ongetwijfeld meer verplichte vaccins komen. Allemaal schijnveiligheid die zorgt voor een tweedeling in het land. We zijn het zat!” En dat sluit aan bij de actie in de horeca. 

Bram: “Ik wil weer elke dag open en niet uit protest drie uurtjes na maanden. Als alles open kan, waarom de horeca dan niet? We moeten leren leven met het virus, maar dat betekent niet de sluiting van horeca.” Collega Frances: “Ik wilde vooral laten zien dat de horeca veilig open kan, zelfs met anderhalve meter.” Haar gasten waren welkom voor een borrel en hapjes: “De keuken voor een paar uur open kan niet; ik wil niet weer mijn inkopen weggooien.” 

Net als bij collega Robuust en De Lakei genoten de gasten van hun horecabezoek. “Daar worden we blij van.” Maar actie is ook nodig: “Er zijn zaken die al vanaf het begin van corona geen financiële steun krijgen...” 

De ondernemers vinden het jammer dat bijval voor hun actie, zoals in diverse andere gemeentes, ontbrak.

Lysette Verwegen

Lysette Verwegen
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten