<p>Eindelijk weer winkelend publiek in de Utrechtsestraat in IJsselstein afgelopen zaterdag.</p>

Eindelijk weer winkelend publiek in de Utrechtsestraat in IJsselstein afgelopen zaterdag.

(Foto: Linda de Kort)

Winkeliers begaan met dichte horeca

  •   keer gelezen

IJSSELSTEIN/LOPIK • Met taart en een happy dance opende kledingzaak Biezjoe enzo haar deuren zaterdagochtend in Lopik. “We waren erg verrast, maar heel blij dat we weer open mochten”, vertelt eigenaresse Saskia Pap. Na de laatste persconferentie bleek dat winkels de volgende dag weer open konden. Er ontstond meteen een sfeervolle drukte in de winkelstraten.


De sfeer in IJsselstein is zaterdag opperbest. “Ja, je kunt weer mee he”, roept een man vrolijk naar een andere man die net met zijn vrouw een dameskledingwinkel inloopt. Bij Strating Schoenen is het druk. De verkoper heeft nauwelijks tijd voor een reactie. “Hoe het gaat? We zijn superblij dat we weer mogen! Maar nu ga ik snel weer de klanten helpen”, vertelt hij lachend.
Janneke Schappen komt opgelucht met een schoenendoos naar buiten. “Heel triest, maar we hebben deze week een begrafenis en ik móest zwarte schoenen hebben. Online kopen vind ik niets, dus ik ben heel blij dat ik nu geslaagd ben. Het blijft alleen zo ontzettend jammer dat we het kopje koffie niet hier in het stadje kunnen doen. Ik snap dat ook niet. In de winkels loopt iedereen door elkaar, bij een café zit je gewoon aan een tafel.”
Ook boekhandel Logica in IJsselstein is blij. “We hebben meteen de tafels weer uitgestald en waren er klaar voor. De reacties van de klanten zijn hartverwarmend. De felicitaties bleven binnenstromen,” aldus Frits Mulder. Wel is Mulder begaan met de horeca-ondernemers: “Ik heb vanochtend een bericht gestuurd in de gezamenlijke ondernemersapp: ‘Veel plezier en denk ook aan onze collega’s van de horeca’. Ik ben blij, maar zie ook natuurlijk de gesloten zaken in het stadje. We missen echt een stuk gezelligheid hierdoor in het stadje.”

Zure appel

Jos Epping van Brasserie De Kloostertuin gunt het zijn collega’s, maar moest vrijdagavond door de zure appel heen bijten. “We zagen het al aankomen, maar we staan wéér achteraan. Het is erg frustrerend dat onderzoeken uitwijzen dat de horeca veilig mensen kan en wil ontvangen, maar dat het steeds niet mag.”
Enkele horecazaken gingen als protest alsnog zaterdag open. Het merendeel bleef gesloten. Epping snapt dit wel: “Als wij onze stem willen laten horen, is een andere moment beter. Nu ga je een beetje verloren in de drukte van deze dag.”
Bij Café de Sjaak in Lopik overheerst ook de teleurstelling, maar ze blijven hoopvol: “Ook wij willen weer eens iets verdienen, maar bovenal weer mensen zien en het ze naar de zin maken! Niet te begrijpen dat de horeca en de cultuursector steeds de pineut zijn. Alleen maar beperkingen...het kan dus alleen maar beter worden...of niet?”
Epping gaat verder met take-away lunches. “Niet ideaal, maar we gaan verder. Ik ben blij met de levendigheid in het stadje, maar ik zie nu al mensen die elkaar hier tegenkomen, gezellig bijkletsen en afspreken thuis verder te praten. En helaas vinden daar de meeste besmettingen plaats. De horeca zou juist daar in het verschil kunnen helpen maken. Onze tijd moet blijkbaar nog komen, maar we zijn er inmiddels meer dan klaar voor!”

Linda de Kort

Linda de Kort
Redacteur Het Kontakt - Zenderstreeknieuws
Volg @LindaKort op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten