<p>Blije KNIJ-ers, blije kerstboomeigenaren en &#39;blije&#39; kerstbomen in de kerstbomenlogeertuin van KNIJ.</p>

Blije KNIJ-ers, blije kerstboomeigenaren en 'blije' kerstbomen in de kerstbomenlogeertuin van KNIJ.

(Foto: Harm van Barneveld)

Kerstbomenlogeerpartij weer begonnen

  •   keer gelezen

IJSSELSTEIN • De feestdagen zijn voorbij, de kerstversieringen zijn opgeruimd en de kerstbomen gaan de deur uit. In het kader van de duurzaamheid belanden al enkele jaren niet meer alle kerstbomen bij het afval.


Zaterdag was het weer zover en begon voor een zestigtal mooie bomen met kluit de jaarlijkse logeerpartij in de speciale kerstbomenlogeertuin van KlimaatNeutraal IJsselstein (KNIJ). Het is het vierde jaar dat KNIJ het ‘overzomeren’ organiseert.

Belangstelling

Elk jaar neemt de belangstelling toe en evolueert het project door de opgedane ervaringen. Zo bleken het eerste jaar veel kerstbomen gewoon afgezaagd in de pot te zitten. Die hadden geen kans van overleven, wat sneu was voor de kinderen die meekwamen en hun boom zelfs een naam hadden gegeven. Het tweede jaar kocht Intratuin IJsselstein daarom op speciaal verzoek van KNIJ duurzame herplantbare kerstbomen in. De verkoop was een groot succes en de slagingskans bij herplant steeg van 25 naar 75 procent. Het derde jaar waren deze bomen vanwege het succes in IJsselstein door heel Nederland bij Intratuin te koop. En dit jaar waren in IJsselstein zelfs vijf verschillende soorten te koop. Deze diversiteit in duurzame herplantbare bomen was mooi zichtbaar bij het herplanten.

Administratie

Inmiddels het KNIJ ook het digitale administratiesysteem verder verbeterd. Dat was hard nodig, omdat in november al een wachtlijst ontstaat door de toenemende aanmeldingen. De zelfgemaakte houten nummers zijn nu veranderd in metalen boomnummers waar met malletjes de nummers in worden geslagen, omdat metaal langer meegaat. “We zien sommige deelnemers al voor het vierde jaar met dezelfde boom terug”, aldus de KNIJ-verwijlligers. “Dat zijn mooie resultaten.” Net als spontaan aangeboden hulp: “Kerstbomentuinvrouw Anne krijgt meer hulp bij het wieden van onkruid. Dat maakt het nog leuker; er met elkaar iets moois van maken. Daar zit de kracht en manier van werken van KNIJ. En het succes.”

Lysette Verwegen
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten