<p>De Familiekamer in De Rank. Bezoekers waren sprakeloos, zo mooi.</p>

De Familiekamer in De Rank. Bezoekers waren sprakeloos, zo mooi.

(Foto: Paul van den Dungen)

Sfeervolle afscheidskamer voor iedereen in De Rank

  •   keer gelezen

MONTFOORT • Een sfeervolle ruimte in kerkgebouw De Rank , ingericht als huiskamer, is afgelopen zaterdag tijdens een open dag aan het publiek getoond.  Bezoekers waren sprakeloos, zo mooi vonden ze de afscheidskamer.


De Familiekamer is al ruim een jaar beschikbaar voor iedereen, kerkelijk of niet, maar nog niet erg bekend in Montfoort. De open dag moest daar verandering in brengen. De kamer is een alternatief voor als een thuisopbaring niet wenselijk of mogelijk is. Tijdens het verblijf van de overledene krijgen de nabestaanden een eigen sleutel van deze kamer, zodat zij zelf kunnen bepalen wanneer en hoelang zij bij hun dierbare willen zijn. De kamer heeft daarvoor een speciale zijingang. ‘’Het is een volstrekt neutrale ruimte, los staat van welke religie ook. Ook de aankleding kan in overleg’’, legt kerkrentmeester Erik van Kooten uit. ‘’’Een ander schilderij of afbeelding, meer kaarsen of bloemen, alles is bespreekbaar.’’
Peter Versloot weet als lid van de bouwcommissie alles over het ontstaan van deze nieuwe ruimte. “Het is ergens in 2019 dat er al plannen werden gemaakt voor de herinrichting en verduurzaming van De Rank. Het is een 45 jaar oud gebouw dat de nodige renovatie behoefde. Keuken en toiletten waren gedateerd, er moest soms flink gestookt worden en ook de beglazing en isolatie lieten te wensen over. Uiteindelijk kwam het plan om een Familiekamer te maken in de ruimte die tot dan voor de jeugd werd gebruik.” Erik van Kooten: “Of je nu kerkelijk bent of niet, deze Familiekamer is voor iedereen. Mochten de mensen ook gebruik willen maken van de nieuwe zaal, bijvoorbeeld voor een condoleance of een afscheidsbijeenkomst, dan is dat ook mogelijk.”
De inrichting van de Familiekamer is mede het werk van Ans van Vulpen. Zij verzorgde de aankleding en inrichting en beheert verder de agenda. Iedere uitvaartondernemer kan van deze Familiekamer gebruik maken, voor zover op dat moment nog vrij. Hoofdkoster René van ‘t Hul is de contactpersoon en tevens beheerder van de Familiekamer, te bereiken via kerkruimte@pgmontfoort.nl of tel. 06-28415789.

Paul van den Dungen
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten