<p>Een bedankje van Ria en Marco (rechts) voor de mannen van Terberg Totaal Installaties.</p>

Een bedankje van Ria en Marco (rechts) voor de mannen van Terberg Totaal Installaties.

(Foto: Lysette Verwegen)

IJsselsteinse ooievaars nog altijd te volgen

  •   keer gelezen

IJSSELSTEIN • Het ooievaarspaar Bas en Lieke hebben een trouwe fanclub sinds het Ria Hooijen-Bos vorig jaar met veel hulp en steun lukte een nest op de basiliek te laten bouwen. Dankzij de camera van Terberg Totaal Installaties is het leven van de ooievaars op het nest zelfs 24/7 te volgen. Ook nu nog.


“We hebben overal ter wereld kijkers; zelfs in Australië”, vertelt Ria. “IJsselstein staat, dankzij de camera, wereldwijd op de kaart.” En daarom was het tijd voor een bedankje aan ‘de drie musketiers’ van Terberg; Roy van Rooijen, Rinus Schot en teamleider Sjaak Oostrom, die - met volledige instemming van directeur Edwin Dullaart: ‘Het is IJsselsteins’ - al twee jaar bij het project betrokken zijn. Roy beklom voor de technische installatie heel wat keren de toren en wist zelfs twee zakken met 20 kilo strooizand naar boven te krijgen om de camera te stabiliseren. Collega Rinus lacht: “Ik ben van de techniek; beneden, op afstand.” 
De jongen haalden het dit jaar door het koude natte voorjaar niet, maar de camera deed het door verbeterde techniek beter dan ooit. Daardoor is - nog steeds – alles te zien. Ria: “Bas en Lieke, maar ook een sperwer die op het nest zijn prooi verschalkt, de tientallen kauwen die het nest opruimen en ook ganzen die het nest bezochten. De natuur is mooi, maar soms ook hard.”
Het ooievaarspaar is dit jaar niet vertrokken. “Waarschijnlijk door het zachte weer. Piet van de ooievaarsopvang Herwijnen was verbaasd; bij hem zijn alle ooievaarsparen afgereisd naar warmere oorden.” Hoe lang de camera mag blijven staan? “Tot we hem nodig hebben, maar we beginnen na twee jaar een idee te krijgen hoe lang de samenwerking met Ria gaat duren…”, lacht het drietal van Terberg. “Het project is voor ons een leuke, maar vreemde vogel, waar we vanaf het eerste moment graag bij betrokken zijn.” Datzelfde geldt voor Ronald Molegraaf die professionele foto’s van de ooievaarsfamilie maakt en voor Marco Breur – Isis Jewels – die als eerste sponsor met raad en daad het project steunt. Hij verzorgde ook de Facebookpagina Ooievaars IJsselstein. “Hoe mooi kan je IJsselstein op de kaart zetten”, vindt hij. “We hebben ruim 1700 leden en dat moeten er nog veel meer worden.” Ria glimt: “Ik ben zo blij met alle sponsors, de steun en de enthousiaste reacties van iedereen.”

Lysette Verwegen

Lysette Verwegen
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten