<p>Marcel en Mieke Kraan vieren dit jaar het 30-jarig bestaan van de in bedrijfsomvang afgeslankte zaak, maar waar hun vakmanschap nog hoog in het vaandel staat.</p>

Marcel en Mieke Kraan vieren dit jaar het 30-jarig bestaan van de in bedrijfsomvang afgeslankte zaak, maar waar hun vakmanschap nog hoog in het vaandel staat.

(Foto: Peter Goes)

Fotografie Marcel Kraan al 30 jaar bij de tijd

  •   keer gelezen

MONTFOORT • Als er één bedrijfstak is waar in de afgelopen decennia de nieuwe ontwikkelingen de reeds bestaande vele keren hebben ingehaald, dan is dat zeker op de fotografie van toepassing. Ook in Montfoort heeft de tijd niet stil gestaan. Iedereen kent het grote pand op de hoek van de Heiliglevenstraat en de Lieve Vrouwegracht waar Kraan Fotografie is gevestigd. En dat is deze maand al 30 jaar.


Het is 1986 als Marcel Kraan op de Fotovakschool in Apeldoorn zijn opleiding afrondt en met zijn vakdiploma aan de slag gaat. In eerste instantie werkt hij nog vanuit huis, maar op de wat langere duur kwam de wens om een eigen winkel te bezitten bovendrijven. Als het pand van Simon Jongeneel, indertijd Doeland, te koop komt moet er eerst nog flink verbouwd worden. Marcel en Mieke Kraan openen dan op 21 november 1991 hun eigen winkel met studio. Er werden pasfoto’s gemaakt, groepsfoto’s, de nodige prinsen van carnavalsvereniging Les Boutonniers werden jaarlijks in het diepste geheim gefotografeerd, omdat ze nog niet bekend mochten worden gemaakt. 

Tropenjaren

Marcel deed de trouwerijen maar ook bedrijfsreportages, terwijl Mieke de winkel draaiende hield. Mieke Kraan: “Die eerste vijftien jaren waren tropenjaren. We hebben allebei keihard gewerkt om te komen waar we nu zijn. Een oplopend klantenbestand zowel binnen als buiten Montfoort en een goed draaiend bedrijf tot gevolg.”

In de tussentijd werden hun dochters Kristel en Jade geboren en dat betekende extra drukte in het ondernemersgezin. De kinderen moesten zich regelmatig aanpassen omdat gemaakte afspraken weer eens anders liepen dan was afgesproken. Maar alles is helemaal goed gekomen en zijn het twee prachtige meiden geworden.
Marcel Kraan: “Wij merkten wel dat wij hier in Montfoort een steeds grotere regiofunctie begonnen te krijgen. Inmiddels zijn alle fotozaken in de omgeving weg en dat is goed te merken. We doen momenteel steeds meer via internet en hebben daardoor klanten uit het hele land.”

Pietje Precies

Marcel Kraan behaalde niet alleen zijn vakdiploma, maar zorgde er ook voor dat zijn vakkennis, zijn apparatuur, zijn inzichten en vooral de bedrijfsresultaten met een gerust hart de titel van ‘vakwerk’ konden worden toegekend. In het oog sprong in die jaren zijn uitgebalanceerd ontwikkelprocedé waarmee hij bij Kodak, zeker ten opzichte van zijn collega vakgenoten, regelmatig hoge punten wist te scoren, Marcel mag dan een ‘Pietje Precies’ worden genoemd, maar dat zorgt wel voor zijn constante bedrijfsprocessen.

Iets wat altijd al werd gedaan raakte door corona in een versnelling. Het digitaliseren van videobanden, smalfilms, dia’s en negatieven. Mieke: “De mensen zaten thuis en begonnen hun zolders op te ruimen. Wat daar allemaal aan fotografisch materiaal te voorschijn kwam heeft ook ons verbaasd. Zo erg dat we dit speciaal zijn gaan promoten. We hebben er een gratis haal- en brengservice voor opgericht in de regio’s Utrecht, Nijmegen en Amsterdam. Het is vaak uiterst dierbaar materiaal dat door de loop van de tijd er alleen maar op achteruit kan gaan. Het bijtijds laten digitaliseren van deze vaak oude materialen kan het verschil maken tussen weggooien of nog goed te conserveren.” Verder geniet Mieke nog regelmatig van de vele persoonlijke verhalen die de mensen haar in die dertig jaar toevertrouwden.

Het pand van Kraan Fotografie heeft de laatste jaren ook een metamorfose ondergaan. Een deel van het pand is verbouwd tot appartementen. De winkel is kleiner geworden en de ingang verplaatst naar de Heiliglevenstraat 25. De openingstijden zijn teruggebracht naar dinsdag, donderdag en vrijdag van 9 tot 17 uur, maar nog altijd staat vakmanschap hoog in het vaandel. Voor meer informatie kijk op www.kraanfotografie.nl .

Werden er eind vorige eeuw en ook aan het begin van deze jaartelling nog vele duizenden rolletjes ter ontwikkeling aangeboden, de overgang naar het digitale tijdperk heeft daar de nodige verandering in gebracht. Er is een teruglopend aantal mensen die een camera met rolletje hebben. Als er nu bij Marcel Kraan Fotografie nog zo’n 30 rolletjes op jaarbasis worden ontwikkeld is dat veel.

Paul van den Dungen

Paul van den Dungen
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten