<p>Een van de mantelzorgcomplimenten werd zaterdag door de wethouder (links) uitgereikt.</p>

Een van de mantelzorgcomplimenten werd zaterdag door de wethouder (links) uitgereikt.

(Foto: Lysette Verwegen)

Een bedankje voor alle mantelzorgers

  •   keer gelezen

IJSSELSTEIN • De gemeente bedankt al enkele jaren de IJsselsteinse mantelzorgers met een evenement en een cadeaubon: het mantelzorgcompliment.


 Een evenement in het Fulcotheater zat er ook dit jaar door corona niet in, maar wel – voor het tweede jaar – een IJsselsteinse cadeaubon van 100 euro, te besteden bij 65 zaken in de stad. Simone, gemeentelijk coördinator van het mantelzorgcompliment, had een vooruitziende blik: “We wilden de bonnen niet – zoals vorig jaar – versturen, maar persoonlijk uitreiken. Met de coronaontwikkelingen hadden we al rekening gehouden met tijdslots en extra medewerkers aan de balie.”

Het echtpaar Marlies Koetsier en Wim van Ginkel kreeg de cadeaubon uit handen van wethouder Eveline Schell. Wim zorgt voor zijn vrouw die reuma en sinds een jaar beginnende geheugenproblemen heeft. “Ik heb contact gezocht met het Steunpunt Mantelzorg en zo weet ik de weg inmiddels wel.” Het paar heeft recent voor het eerst het Alzheimercafé bezocht. “We zagen ertegenop, maar we zijn blij met de informatie en het contact met andere mensen. Ik kreeg zelfs bloemen”, vertelt Marlies.
Wethouder Schell is blij dat de gemeente professioneel kan bijdragen aan hulp voor mantelzorgers. “Mantelzorgers doen - onbetaald en alsof het de gewoonste zaak van de wereld is - onbetaalbaar werk voor hun naaste. Zonder mantelzorgers zou de gemeente het onmogelijke moeten doen. Ik zie als wethouder dat mantelzorg zwaar kan zijn, daarom waarderen we de inzet van de mantelzorgers ook zo.”
Volgens Dafne Maaswinkel van het Steunpunt Mantelzorgers telt IJsselstein duizend mantelzorgers, waarvan een kleine 100 jongeren van 13 tot 23 jaar. “Zij laten zich niet graag zien, maar dragen wel hun steentje bij aan de zorg rond een ouder, broer of zus. Ze zijn net zo belangrijk als alle mantelzorgers, daarom organiseren we voor hen speciale jongerenactiviteiten en ontvangen ook zij het mantelzorgcompliment.”
Wim is blij met geste. “Een leuke, echte blijk van waardering. We gaan er samen iets leuks van doen.”

Lysette Verwegen
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten