<p>Uitnodiging van Piet de Bruin (Kwibus) en Ellen Metaal (Amicitia): Willen jullie onze Ciske en Betje worden? Niet alleen op de poster, maar ook op de planken.</p>

Uitnodiging van Piet de Bruin (Kwibus) en Ellen Metaal (Amicitia): Willen jullie onze Ciske en Betje worden? Niet alleen op de poster, maar ook op de planken.

(Foto: Lysette Verwegen)

Wie wordt onze Ciske de Rat?

  •   keer gelezen

IJSSELSTEIN • Een uitvoering van Ciske de Rat, in samenwerking met Theaterstichting Kwibus, stond al twee jaar op de bucketlist van harmonieorkest Amicitia.


 “In 2009 werkten we samen aan de uitvoering Schilte, ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van het IJsselsteinse familiebedrijf. Daar hebben we zo van genoten: zo’n samenwerking wilden we nog eens”, vertelt Amicitia-voorzitter Ellen Metaal. Ze herinnert zich het succes van het theater-/muziekevenement: “In het Fulcotheater, van donderdag tot en met zondag en allemaal uitverkochte voorstellingen.” De gelegenheid voor de samenwerking ditmaal: “Ons eigen 120-jarig bestaan in 2020.” Maar door corona liep alles anders. “De voorbereidingen die we in 2019 startten liepen vast en we bleven schuiven met de plannen.” Tot nu: “We kunnen eindelijk samen op zoek naar onze Ciske de Rat, zijn vriendinnetje Betje, vriendje Dorus en hun klasgenootjes.

Nieuwe lichting

Piet de Bruin van Kwibus kwam meteen in actie toen hij in 2019 werd benaderd. “Er moet veel bedacht en geregeld worden”, aldus Piet. Vooral de middelen, spullen en spelers zijn belangrijk. Al snel waren de mailtjes voor de eerste audities verstuurd, lagen de teksten voor het Fulcotheaterprogramma klaar en was een concept voor de poster ontworpen. “In april 2020 waren we op het punt van werving, maar alles viel stil door corona.” Er werd nog een aantal keren geschoven, maar de uitvoering werd onmogelijk. Een van de redenen: “De kinderen van toen zijn inmiddels twee jaar ouder en dan gebeurt er ook veel met de stem van jongens. We hebben voor Ciske en zijn leeftijdsgenootjes echt 7-, 8- of 9-jarigen nodig. De ‘lichting’ van 2020 is nu ‘te oud’ en soms ook te lang geworden.”

Pittige hoofdrollen

Afgelopen zomer werden Amicitia en Kwibus optimistischer: “Het wordt haalbaar: in oktober audities, november starten met de repetities en van 6 tot en met 9 oktober 2022 spelen! Het Fulcotheater is al gereserveerd”, aldus Ellen. “Een prachtige voorstelling”, weet Piet heel zeker. En bijzonder: “Het echte Ciske de Ratverhaal, maar ditmaal helemaal van IJsselsteinse bodem.” De leden van Amicitia zijn enthousiast: “Een van onze leden wilde met 75 jaar stoppen, maar hij blijft omdat hij in Ciske de Rat wil meespelen.” De crux blijft het vinden van tien geschikte kinderen die – naast dertig volwassenen en het 55-koppige harmonieorkest – de jeugdrollen gaan spelen én zingen. En die hoofdrollen zijn pittig. Piet: “Veel solo optredens en zang en de liedjes van de kinderen zijn een uitdaging.” En ook: “Ze moeten het een hele voorstelling volhouden. Het zou mooi zijn als we voor elke rol ook een achtervang hebben om af te wisselen.”

Meedoen?

Ellen en Piet laten de poster zien waarin de gezichten van Ciske en Betje ontbreken. “Daarmee gaan we zaterdag op de verenigingenmarkt staan. Ieder kind dat mee wil doen mag zijn/haar hoofd erdoorheen steken. Leuk voor de foto, maar vooral leuk voor kinderen die echt willen meedoen.” Hun advies: “Kinderen die nu al uitkijken naar de groep 8 musical moeten zeker meedoen aan Ciske de Rat. Voor de zang hebben we een professionele zangcoach – Merel Zeeman – die de kinderen gaat begeleiden.” Kinderen die ambitie hebben kunnen voor informatie en aanmelden terecht op de website van Kwibus: www.kwibus.nl. En Piet hoopt op een mooi bijeffect: “Het is ook leuk voor jonge aanwas van Kwibus.” Hetzelfde geldt voor volwassenen: “Ook zij moeten auditie doen en kunnen zich aanmelden en na de musical bij Kwibus blijven spelen als ze willen.” Bij Amicitia hoeft geen van de leden auditie te doen. Ellen lacht: “Dat heeft iedereen al gedaan; voordat ze in het harmonieorkest mochten spelen.”

Samenwerking

Kwibus en Amicitia werkten al eerder samen in voorstellingen als: Rattenkwaad; Peter en de Wolf en Shakespearement en natuurlijk Schilte: afwisselend geïnitieerd door een van beide clubs. Daarnaast speelde Kwibus ook Miete en andere voorstellingen met zang. “De samenwerking blijft uitnodigen tot meer. En speciaal, omdat we alles van IJsselsteinse bodem hebben”, vindt het tweetal. Ook de ambities sluiten naadloos aan: zowel Amicitia als Kwibus zijn gepassioneerd: “We willen het beste uit onze musici en acteurs halen.” Dat klinkt misschien ‘streng’ voor amateurs: “Maar ook de gezelligheid en onderlinge band zijn belangrijk, want iedereen doet het erbij naast werk, gezin en andere bezigheden.” Piet ervaart de komende voorstellingen als een ‘week vakantie in het Fulcotheater’: “Het schept een band en de sfeer is altijd heel bijzonder.”

Het verhaal

Ciske de Rat is het verhaal - geschreven door Piet Bakker - van het bekende en geliefde straatjochie uit de Jordaan, dat pas leert wat orde, regelmaat, vertrouwen en vriendschap zijn als hij in de klas komt bij meester Bruis. Net als er hoop gloort op een beter leven met zijn vader en een nieuwe moeder - wasvrouw Jans - doodt Ciske door een ongelukkig toeval zijn echte moeder en wordt naar een tuchtschool gestuurd. Maar alles komt gelukkig goed.

Lysette Verwegen

Lysette Verwegen
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten