<p>Wethouder Peter Bekker van IJsselstein gaf op Kindcentrum WIJ het startsein voor de E-waste race.</p>

Wethouder Peter Bekker van IJsselstein gaf op Kindcentrum WIJ het startsein voor de E-waste race.

(Foto: RMN)

E-waste race tussen scholen officieel van start

  •   keer gelezen

IJSSELSTEIN • In IJsselstein heeft wethouder Peter Bekker donderdag het startsein gegeven voor de E-waste race in de gemeenten die zijn aangesloten bij het Reinigingsbedrijf Midden Nederland. In IJsselstein doen mee Kindcentrum WIJ en OBS De Trekvogel.


Bij Kindcentrum WIJ was hij aanwezig tijdens de gastles om de leerlingen succes te wensen en uit te leggen waarom het inzamelen van E-waste zo belangrijk is. “Elektronisch afval is de snelst groeiende afvalstroom ter wereld. Bij iedereen in huis staat wel een oud kapot apparaat met een stekker er aan. Door dat gescheiden in te zamelen kunnen er weer nieuwe apparaten van worden gemaakt. Het is heel leuk om kinderen spelenderwijs met een wedstrijdelement bewust te laten worden van het nut van het gescheiden inzamelen van afval”, aldus wethouder Bekker.
De leerlingen van Kindcentrum WIJ en De Trekvogel gaan de strijd aan met acht andere basisscholen om zo veel mogelijk afgedankte elektrische apparaten, ook wel E-waste genoemd in te zamelen. Zo kunnen de grondstoffen die erin zitten zoveel mogelijk opnieuw gebruikt worden. De E-waste race is gestart op maandag 20 september en duurt tot donderdag 14 oktober. Met het ophalen van afgedankte apparaten scoren de leerlingen punten. De school met de hoogste score wint een leuke schoolreis naar Nemo. Op de website van de E-waste race wordt de score tussen de scholen bijgehouden.
Het is echter niet de bedoeling dat mensen zelf afgedankte elektrische apparaten naar de deelnemende scholen brengen. Alle apparaten met een stekker of batterij kunnen worden aangemeld op de website van de E-waste race. . Op een vooraf afgesproken tijd halen de leerlingen dan het aangemelde apparaat thuis op. De leerlingen verzamelen de afgedankte apparaten in containers. Het is dan ook van belang dat het afgedankte apparaat in een kliko past, zoals haardrogers, afstandsbedieningen, oplaadsnoeren en staafmixers. RMN leegt de volle containers en zorgt ervoor dat de afgedankte apparaten bij de verwerker terecht komen. Zo kunnen de grondstoffen uit de elektrische apparaten opnieuw gebruikt worden.
De andere deelnemende scholen staan in Nieuwegein, Zeist, Baarn en Soest.

www.ewasterace.nl

Ad Velders
Redactiecoördinator Het Kontakt Zenderstreeknieuws
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten