<p>Rob van Dijk probeert in het nieuwe Repair Caf&eacute; van de SWOM het &#39;rendier&#39; van Wulfert Paling te repareren.</p>

Rob van Dijk probeert in het nieuwe Repair Café van de SWOM het 'rendier' van Wulfert Paling te repareren.

(Foto: Paul van den Dungen)

Nu ook een Repair Café in Montfoort

  •   keer gelezen

MONTFOORT •  In het DoeMeeHuis van de SWOM aan het Kasteelplein is vrijdagmiddag het Repair Café geopend. Een nieuwe activiteit van de SWOM in samenwerking met Duurzaam Montfoort en gesteund door de Lionsclub ‘t Stigt. Corona zorgde ervoor dat de opening pas veel later dan gepland kon worden verricht. 


Het idee voor een Repair Café ontstond tijdens Burendag 2019 in Linschoten. De wens hiervoor leefde bij het bestuur van de SWOM al langer. Walter Stoker, Arianne van Nostrum, Marjolein Calon van Duurzaam Montfoort en Ben van Zuphen van de Lions kwamen bij elkaar om te kijken hoe een dergelijke opzet in Montfoort verwezenlijkt kon worden. Ben van Zutphen had al ervaring met het Repair Café in Oudewater. 

Brigitte Bom van het SWOM-DoeMeeHuis: “Net als overal in het land zijn Repair Cafés gratis toegankelijke bijeenkomsten die draaien om het samen repareren. Op de locaties is gereedschap en materiaal aanwezig om alle mogelijke reparaties uit te voeren. Dat kan textiel en kleding zijn, maar ook fietsen, speelgoed, computers en alles met en zonder stekker. Deskundige vrijwilligers met reparatiekennis op allerlei terreinen zijn aanwezig. De bezoekers nemen van thuis kapotte spullen mee en vervolgens gaan de deskundigen er mee aan de slag. Zo valt er altijd wat te leren. Naast een werkplek is het Repair Café ook een ontmoetingsplek voor iedereen. De deelnemers van het DoeMeeHuis helpen waar mogelijk mee. In de nieuwe, door Kiremko geschonken keuken, worden vaak lekkernijen gebakken zodat wij de bezoekers bij hun kopje koffie nog een beetje verwennen.’’

Herstel

Marjolein Calon van Duurzaam Montfoort: “Ook in onze gemeente gooien we ontzettend veel weg. Dingen waar bijna niets mis mee is en die na een kleine reparatie weer prima gebruikt kunnen worden. Het Repair Café draagt hieraan zijn steentje bij. Mensen met waardevolle praktische kennis komen hier helpen. Door meer te herstellen besparen we duizenden kilo’s afval. In het Repair Café leren mensen op een andere manier naar hun spullen kijken en er de waarde van inzien. Duurzaam Montfoort is tijdens het Repair Café aanwezig om mensen te helpen met energiebesparing in huis.”
Het Repair Café is voor iedereen vrij toegankelijk. Een koffiemaler, air fryer, spelcomputer, twee kerstmannen, kleding en fietsen werden deze eerste dag ter reparatie aangeboden. Het is erg belangrijk dat bezoekers alles meenemen wat bij de kapotte apparaten hoort, dus ook de batterijen, snoeren en adapters. In ieder Repair Café staat een pot voor een vrijwillige bijdrage. Het Repair Café is in Montfoort iedere eerste vrijdag van de maand open in het DoeMeeHuis aan het Kasteelplein en elke derde vrijdag van de maand in De Brede Vaart in Linschoten.

Paul van den Dungen

Paul van den Dungen
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten