<p>Initiatiefnemers Cynthia en Rob Munck van Dagbes-Thee-Ding en eerste deelnemer Gert-Jan Lamboo.</p>

Initiatiefnemers Cynthia en Rob Munck van Dagbes-Thee-Ding en eerste deelnemer Gert-Jan Lamboo.

(Foto: Wim Kroone)

Dagbes-Thee-Ding sociale theetuin om weer bij te komen

  •   keer gelezen

BENSCHOP • Een oase van rust straalt uit van de theetuin aan het Benedeneind NZ 316, waar niet veel moet, maar wel veel kan.


Een grote tuinkas, bloemen en gewassen, een vijver, een kruidentuin, een nieuwe houten blokhut van waaruit thee en koffie geschonken kan worden en een wijds uitzicht op het prachtige polderlandschap van de Lopikerwaard zijn de juiste ingrediënten voor een gemoedelijke sfeer. Houten paden met schelpen verbinden alle elementen met elkaar. Mensen in een sociaal isolement of herstellend van een traumabehandeling kunnen op deze unieke stek in een dagritme komen en werken aan hun zelftrouwen. Maar ook voor iemand die last heeft van een burn-out of een jongere of jongvolwassene die lijdt aan een eetstoornis en geen daginvulling heeft, krijgt hier de aandacht om haar of zijn positie in het sociale leven weer in te nemen.

De afgelopen maanden was Gert-Jan Lamboo uit Woerden de eerste deelnemer die kennis maakte met de initiatiefnemers Cynthia en Rob Munck. De 42-jarige Woerdense hovenier liep een trauma op, toen hij een op volle toeren draaiende kettingzaag in zijn gelaat kreeg. ‘’Ik had naast de nodige snijwonden een gebroken oogkas”, vertelt Gert-Jan Lamboo, die zijn zicht gelukkig kon behouden. ‘’Na een paar maanden wilde ik weer aan de slag in mijn vakgebied, maar dat ging niet meer. PTSS was de diagnose. Ik zat anderhalf jaar in zak en as en was bang mijn plek in de maatschappij kwijt te raken en niet meer voor mijn gezin te kunnen zorgen. Ik ben hier weer helemaal opgebloeid door mee te helpen aan de realisatie van de theetuin. Per 1 september ben ik begonnen als conciërge van theater en muziekschool Het Klooster in mijn woonplaats. Fantastisch!”

Cynthia Munck is de bedenker van Dagbes-Thee-Ding. Haar interesse in thee, tuinieren, maar vooral haar betrokkenheid bij mensen komen samen in de theetuin. ‘’We staan voor kleinschaligheid en een individuele benadering. Van onze deelnemers vragen we affiniteit met de werkzaamheden en de bereidheid tot samenwerken. In het najaar is ook de aangrenzende werkplaats gereed waardoor een mooie mix van activiteiten kan worden aangeboden”, aldus Cynthia.
‘’Na een aanmelding van een deelnemer werken we met een maand proeftijd, omdat we het belangrijk vinden dat er sprake moet zijn van een wederzijdse klik bij aanvang van de samenwerking”, vervolgt Rob Munck. ‘’Eerst de connectie, dan de correctie. In de hoog complexe zorg binnen instellingen hebben we gezien dat het gaat om het opbouwen van contact om te komen tot gewenste ontwikkelingen. Er behoeft niet altijd een ontwikkelingsdoel te zijn. Een zinvolle daginvulling hebben is al een doel op zich. Daarnaast denken we dat juist de diversiteit van mensen met verschillende achtergronden versterkend werkt en ons initiatief uniek maakt en zorgt voor samenhang.”

Keurmerk

De afgelopen maanden is hard gewerkt aan het opbouwen van de locatie en het op orde brengen van allerlei randvoorwaarden. De theetuin is in het bezit van het HKZ-Keurmerk, dat staat voor betrouwbare, duurzame kwaliteitsverbetering in de zorg. Deze investeringen konden de initiatiefnemers zelf dragen, vooral door de hulp van vrienden, kennissen en familie. Petra en Marco Doornenbal, eigenaren van het stuk land, dragen het initiatief een warm hart toe en hebben ontzettend goed meegeholpen de theetuin te realiseren.
‘’Er is inmiddels al interesse en bovendien zijn wij volop in gesprek met de omliggende gemeentelijke regio’s Lekstroom,  Krimpenerwaard en Utrecht-West over het afsluiten van contracten. Ook zoeken we actief naar samenwerking met andere initiatieven in de buurt, waarin je elkaar kunt helpen en versterken”, merkt Rob nog op.

Wim Kroone

Ad Velders
Redactiecoördinator Het Kontakt Zenderstreeknieuws
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten