Foto: Aangeleverd

Week van Lezen en Schrijven tegen laaggeletterdheid

  •   keer gelezen

IJSSELSTEIN / LOPIK • In de week van Lezen en Schrijven van 6 tot en met 12 september wordt landelijk aandacht gevraagd voor de aanpak op laaggeletterdheid. Ook in IJsselstein en de gemeente Lopik. 


In de week van Lezen en Schrijven lanceert Taalhuis Lekstroom een activiteitenkalender voor het hele jaar, zodat zoveel mogelijk mensen de kans hebben om hieraan mee te doen. Hierop staan onder meer trainingen voor organisaties in de gemeente om laaggeletterdheid te herkennen en bespreekbaar te maken. Ook biedt het Taalhuis in de bibliotheek een escaperoomspel aan om te ervaren hoe het is om laaggeletterd te zijn.

Ongeveer 1 op de 6 mensen heeft moeite met lezen, schrijven en/of rekenen in Nederland. In totaal zo’n 2,5 miljoen mensen die moeite hebben met bijvoorbeeld post lezen, de tijden bij de bushalte of de bijsluiter van hun medicijnen. Meer dan de helft van deze groep heeft Nederlands als moedertaal. Veel mensen hebben ook moeite met digitale vaardigheden. Dit heeft grote impact op hun persoonlijke leven. Als je niet goed kunt lezen en schrijven, vind je minder snel een baan, is het lastiger om gezond te leven, heb je minder grip op je geldzaken en lopen je kinderen risico om op latere leeftijd ook laaggeletterd te worden. 

Taalhuis Lekstroom helpt als platform iedereen met een vraag rondom taal of digitale vaardigheden in de gemeenten IJsselstein, Lopik, Nieuwegein, Houten en Vijfheerenlanden. Deelnemers, vrijwilligers, doorverwijzers en professionals kunnen allemaal bij het Taalhuis terecht. Door actief kennis te delen over het signaleren van laaggeletterdheid, deelnemers wegwijs te maken in het activiteitenaanbod en vrijwilligers te scholen, hoopt Taalhuis Lekstroom laaggeletterdheid de wereld uit te helpen.

 Wil jij meer weten over laaggeletterdheid, ben je geïnteresseerd in het aanbod bij jou in de buurt of wil je je aanmelden als vrijwilliger? Kijk dan op www.taalhuislekstroom.nl. 

Ad Velders
Redactiecoördinator Het Kontakt Zenderstreeknieuws
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten