Foto: Duurzaam Lopikerwaard

Repair Café Lopik na coronasluiting weer van start

  •   keer gelezen

LOPIK • Na geruime tijd vanwege de corona-maatregelen dicht te zijn geweest, gaat donderdagmiddag 2 september het Repair Café in Lopik weer van start. Hét adres voor wie zit met een broodrooster die het niet meer doet, een fiets waarvan het wiel aanloopt of een trui waaraan de motten zich te goed hebben gedaan.


Onder het motto ‘Weggooien? Mooi niet! ‘draait het elke eerste donderdag van de maand zoals voorheen om repareren in de Jan Bunnikschool aan de Wagenmaker 1; ingang achterzijde aan de Mandenmaker. Tussen 14.00 en17.00 uur staan diverse vrijwillige deskundige reparateurs klaar om gratis uitkomst te bieden bij alle mogelijke reparaties. Ook gereedschap en materialen zijn aanwezig.
Mensen die het Repair Café bezoeken nemen van thuis uiteenlopende kapotte spullen mee, van broodroosters, lampjes, föhns en kleding tot fietsen, speelgoed en gebroken servies. Alles wat het niet meer doet is welkom en maakt kans op een geslaagde reparatie. De reparateurs in het Repair Café weten bijna altijd raad. Op afroep zijn incidenteel ook bijzondere specialisten beschikbaar voor reparatiewerkzaamheden als laswerk, herstel van leerproducten, stoffering en meubelreparaties en softwareherstel van computers
Het Lopikse Repair Café valt onder de paraplu van het platform Duurzaam Lopikerwaard. Repareren in plaats van weggooien draagt bij aan het verkleinen van de afvalberg. Veel spullen kunnen na een reparatie vaak weer vele jaren mee. ‘’Helaas zit repareren bij veel mensen niet meer in het systeem. Daar willen we verandering in brengen”, aldus Andries van der Plas van het Repair Café. ‘’Dat is hard nodig, want in Nederland gooien we ontzettend veel weg.’’
KBS Jan Bunnik ondersteunt het belang van duurzaamheid. Dit is dan ook de reden waarom de school destijds de samenwerking met Repair Café en Duurzaam Lopikerwaard heeft gezocht en onderdak biedt aan het initiatief.

Ad Velders
Redactiecoördinator Het Kontakt Zenderstreeknieuws
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten