<p>De Brugkerk aan de Lopikerweg Oost in Lopik.</p>

De Brugkerk aan de Lopikerweg Oost in Lopik.

(Foto: Aangeleverd)

Florerende Brugkerk viert 150-jarig bestaan

  •   keer gelezen

LOPIK • De Brugkerk aan de Lopikerweg Oost bestaat op 24 september precies 150 jaar. Komend weekend wordt dit jubileum al gevierd met verschillende feestelijke gemeenteactiviteiten voor jong en oud


In 1871 werd de kerk in Lopik door de Classis als Christelijk Gereformeerde Gemeente te Lopik officieel erkend. De kerk telde op dat moment 22 lidmaten. De diensten vonden plaats in een schuur van diaken Cornelis Schep. Naast zijn woning werd een kerkzaaltje gebouwd. Dit eenvoudige zaalkerkje werd op zondag 24 september 1871 officieel in gebruik genomen. Waar het precies gestaan heeft, is echter niet bekend.
De Gereformeerde Kerk aan de Lopikerweg ontstond in oktober 1892 door de samenvoeging van de Christelijke Gereformeerde Gemeente van 1871 en de Nederduitsche Gereformeerde Kerk uit 1890. Al was de gemeente toen niet groot, toch werd besloten een nieuwe kerk te bouwen. De kerkelijke gemeente gaf gul, zodat slechts een klein deel van de kosten geleend hoefde te worden. Op 18 december 1893 kon de Gereformeerde Kerk aan de Lopikerweg Oost officieel in gebruik worden genomen. In 150 jaar is de kerk uitgegroeid tot ruim 1000 leden. Dit hadden de 22 lidmaten in 1871 niet durven dromen. Dat de kerk zo gegroeid is, is te danken aan haar gemeenteleden die zich met hart en ziel hebben ingezet.
Op zaterdag 28 augustus organiseert de kerk in het kader van 150-jarig bestaan verschillende feestelijke activiteiten voor jong en oud met een gezamenlijke barbecue ter afsluiting. In de dienst van zondag 29 augustus wordt speciaal aandacht geschonken aan dit jubileum. Er is bovendien een speciaal jubileummagazine samengesteld, waarin de lezer meegenomen wordt op een reis door de tijd. Het beschrijft de geschiedenis van de Gereformeerde Kerk, de predikanten die het heeft gehad, bijzondere verhalen van toen en mooie herinneringen en anekdotes van nu. ‘’We zijn als kerkgemeente dankbaar dat de Brugkerk na 150 jaar nog steeds een dynamische, enthousiaste en actieve geloofsgemeenschap is in Lopik’’, aldus Jan Spier, voorzitter van de Kerkenraad.

Ad Velders
Redactiecoördinator Het Kontakt Zenderstreeknieuws
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten