Bas van der Horst (links) en Arthur Wolters overhandigden een welkome cheque aan Carla Post.
Bas van der Horst (links) en Arthur Wolters overhandigden een welkome cheque aan Carla Post. Foto: Lysette Verwegen

Een nieuwe bank voor de Kloosterspeeltuin

Algemeen 265 keer gelezen

IJSSELSTEIN • Met de gift van de Lionsclub Lopikerwaard heeft de Kloosterspeeltuin aan het Anna van Burenpad weer een nieuwe bank rond de speelplek voor de allerkleinsten. En daar is speeltuinvoorzitter Carla Post heel blij mee. 

De oude bank bij de kinderspeelplek was na jaren van intensief gebruik en weersinvloeden totaal versleten en niet meer te repareren. “We hebben de bank – die sinds 2013 in gebruik is – zo vaak gerepareerd; op het laatst konden we er geen plank meer op schroeven.” 

De speeltuin heeft elk jaar onderhoud nodig en heeft een eigen ploeg vrijwilligers die ook reparaties uitvoert. “Maar nu komen de grotere uitgaven eraan.” Geld daarvoor vinden is niet vanzelfsprekend. “Veel mensen denken dat de speeltuin van de gemeente is, maar dat is niet zo.”

Het is de Stichting Speeltuin Kloosterplantsoen die met fondsenwerving en acties sinds 2010 de speeltuin vanaf 2013 heeft gerealiseerd. Het vrijwillige bestuur en een team van vrijwilligers zorgen voor onderhoud, activiteiten en meer. “Daarom zijn we blij met giften, donaties en iedereen die vriend wil worden om de speeltuin een bruisende ontmoetingsplek voor jong en oud te laten zijn.”

Ontmoetingsplek
De speeltuin als ontmoetingsplek is precies wat de Lions aanspreekt. “Ons thema dit jaar is ‘Elkaar ontmoeten’, gekozen vanuit de coronaperiode waarin ontmoetingen nauwelijks mogelijk waren. Mensen konden elkaar beperkt zien, evenementen en bijeenkomsten werden afgezegd en zijn zelfs nu nog beperkt”, legt president Bas van der Horst uit. “Deze cheque uitreiken is na de wensboom op de Plaats in december dan ook ons eerste publieke optreden.”

En binnen zitten is moeilijk voor de club die met het motto ‘We serve’ juist voor mens en maatschappij veel willen doen en naar buiten willen treden. “Daarom sprak deze speeltuinbank ons zo aan: je ziet hier op elk moment – het hele jaar door – alle generaties zitten en makkelijk met elkaar in gesprek gaan.”

De bank is door leuningen in drie delen verdeeld. “Dat geeft privacy voor wie dat wil”, vult Carla Post aan. Het liefst had ze nog een uitsparing in de bank gehad om een rolstoel tussen te kunnen schuiven. “Dat past helemaal in onze doelstelling dat de speeltuin ook volledig toegankelijk moet zijn voor jong en oud met een beperking.” Door de uitvoering van de bank bleek die wens echter niet te realiseren. “De bank is van een harde houtsoort en goed afgewerkt tegen weersinvloeden en staat op beton. Dat komt dan weer wel de levensduur ten goede.”

Central Park
De speeltuin ligt in het mooie groene park, waar vroeger een klooster stond. “New York heeft Central Park als groen hart, wij hebben dit prachtige park met speeltuin”, concludeert Lion Arthur Wolters. Daar is Carla blij mee. De speeltuin is inclusief de betonnen kloostertuin met stoelen, die regelmatig jongeren trekt. En dat is dan weer niet de bedoeling.

“We gunnen de jongeren hun eigen plek, het plantsoen is er groot genoeg voor, maar het speeltuinterrein is er voor kinderen tot een jaar of 12 en hun begeleiders.” Jongeren zijn wél welkom als maatschappelijke stagiair vanuit de middelbare school.


Intussen zijn er al heel wat kinderen in de speeltuin aan het spelen; de wat oudere kinderen vooral op de klimfaciliteiten tussen de bomen. “Daar moet binnenkort ook onderhoud plaatsvinden”, aldus Carla. “Dan hebben we weer geld en vooral veel handjes nodig.”

Helpen
De Lions zijn ook in voor ‘handjes’. “We steken graag zelf de handen uit de mouwen in de Lopikerwaard, want er is meer dan cheques.” Voor de speeltuin is alle hulp welkom. “We hebben geld nodig én vrijwilligers voor allerlei taken en momenten.” En vrienden. “Wie wil kan ter plekke vriend worden in de speeltuin en zelfs pinnen van het vriendenbedrag is hier mogelijk”, aldus Carla. Kijk op de websites www.speeltuinkloosterplantsoen.nl en www.lionsijsselstein.nl.

Lysette Verwegen

Lysette Verwegen

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Opruimactie No Plastic Runner Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
VVIJ verliest koppositie, knappe uitzege Montfoort SV’19 en ander voetbal Sport 15 uur geleden
Afbeelding
Vermeende handsbal beslissend voor streekderby tussen Cabauw en SPV’81 Sport 15 uur geleden
Afbeelding
Vives boekt zwaarbevochten zege op VCV Sport 16 uur geleden
Afbeelding
Tafeltennissers ONI ontkomen aan degradatie Sport 16 uur geleden
Afbeelding
Tweede helft badmintoncompetitie begonnen Sport 16 uur geleden
Afbeelding
Sinterklaas met Scouting Nico Steenbeekgroep bij Ewoud Algemeen 3 dec, 16:30
Afbeelding
Inschrijving 40e IJsselsteinloop is geopend Sport 3 dec, 09:00