De wijktuin Achterveld is twee insectenhotels, een pruimenboompje en bloembollen rijker: een bijdrage van leerlingen van groep 8 van De Opstap. Foto: Bernard Brosi
De wijktuin Achterveld is twee insectenhotels, een pruimenboompje en bloembollen rijker: een bijdrage van leerlingen van groep 8 van De Opstap. Foto: Bernard Brosi

Duurzame cadeaus voor Wijktuin Achterveld

Algemeen 66 keer gelezen

De Dag van de Duurzaamheid leverde aanwinsten op voor de Wijktuin Achterveld. Het groene trefpunt in de wijk kreeg er twee insectenhotels bij, gemaakt door leerlingen uit groep 8 van basisschool De Opstap, een pruimenboom en ook werden er bloembollen geplant.

IJsselstein - De creatief in elkaar gezette huizen zijn gevuld met holle bamboestengels, nootjes en takjes: perfect voor een insectenschuilplaats. Het is de bedoeling dat diverse insecten de ‘kamertjes’ gaan gebruiken om de winter door te komen of eitjes te leggen. “Het is voor de kinderen spannend en leuk om te ontdekken welke insecten zich hier schuilhouden”, legt vrijwilliger Koos Lieshout uit. “Zo kunnen ze op een speelse manier veel leren over het insectenleven in de tuin.”

Daar zijn de insectenhotels ook voor bedoeld. “De wijktuin is een plek waar jong en oud elkaar kan ontmoeten en samen bezig kunnen zijn in het groen, maar ook een plek om veel te leren over de natuur. De insectenhotels zijn voor veel kinderen een aanleiding om eens vaker een kijkje in de tuin te nemen. Wij kunnen de kinderen vertellen over wat er hier allemaal groeit en bloeit, hoe we oogsten en hoe insecten overleven. En natuurlijk zijn de kinderen – net als wij – trots op de bijdrage die ze leveren.”

De onthulling vond speciaal plaats op maandag 10 oktober: de Dag van de Duurzaamheid. “De insectenhotels zijn een voorbeeld van duurzaamheid. Insecten kunnen erin overleven zonder verdere hulp van mensen. Die bewustwording om de natuur een handje te helpen is hard nodig; denk aan de massale bijensterfte van de afgelopen jaren. Insecten zijn onmisbaar voor de biodiversiteit en de bestuiving van gewassen.”

Eigenlijk is de hele wijktuin een voorbeeld van duurzaamheid. “De tuinmeubels zijn gemaakt van gerecycled materialen en we telen biologisch, zonder bestrijdingsmiddelen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De gedecoreerden met hun partners en burgemeester Van Hartskamp.
Koninklijke onderscheidingen voor zes inwoners gemeente Montfoort Nieuws 6 uur geleden
Afbeelding
Provincie Utrecht als eerste aan de slag met concrete maatregelen tegen te vol stroomnet Nieuws 19 uur geleden
Afbeelding
Montfoort zet met beleidsplan integrale schuldhulpverlening in op 'grip op geld' houden Nieuws 25 apr, 14:56
Afbeelding
Vacatures Dumaco Montfoort: kom jij bij ons werken? advertorial 25 apr, 08:50
• Thijme ontvangt de award van burgemeester De Graaf in bijzijn van kinderburgemeester Jessie Broekhuizen en jongerenwerker Yoeri Dudka
Enthousiaste Thijmen uit Benschop ontvangt Jongerenaward Nieuws 25 apr, 08:46
Afbeelding
Auto in brand op De Clinckhoeff in IJsselstein 112 24 apr, 14:21
Afbeelding
Trainer Mo Touh maakt overstap naar nieuwe club Sport 24 apr, 09:17
• Marian, Henk en David nemen alvast een kijkje waar het spektakel plaats zal gaan vinden.
Rotary Lopikerwaard organiseert eerste drakenbootrace in IJsselstein Nieuws 24 apr, 03:10