Wija Stegenga tekent ook graag voor haar eigen kleinkinderen, maar in het prentenboek deed haar zus Jeltje dat.
Wija Stegenga tekent ook graag voor haar eigen kleinkinderen, maar in het prentenboek deed haar zus Jeltje dat.

Even voorstellen... Wija Stegenga

Algemeen 316 keer gelezen

“Schrijven is iets ambachtelijks.” Aan het woord is Wija Stegenga, schrijfster van een prentenboek over het kinderboekenweekthema ‘Opa’s en oma’s, altijd jong.’ Zelf is ze ook oma, van maar liefst zeven kleinkinderen (de achtste is op komst). Wija Stegenga is 67 jaar, woont al bijna 40 jaar in Oudewater, is altijd werkzaam geweest in het onderwijs en geniet nu samen met haar man van hun pensioen.

Oudewater - “Ik maakte altijd al verhaaltjes”, vertelt Wija. “Als klein meisje vertelde ik verhaaltjes aan mijn iets oudere zusje. Als ze dan in slaap viel werd ik altijd boos!”

In het onderwijs kwam haar talent om verhalen te vertellen natuurlijk goed uit. Schrijven nam in het leven van Wija altijd een grote plek in.

“Vroeger schreef ik heel veel lange brieven naar mensen ver weg en toen ik zelf in Engeland werkte schreef ik brieven naar huis.” De moeder van Wija bewaarde deze brieven allemaal en daarmee bleef het verhaal van die tijd compleet.

Talent

Haar vader heeft ooit zijn memoires opgeschreven en vertelde net als Wija verhalen aan zijn zeven dochters. “Het talent heb ik dus echt van hem. Ik heb er vaak aan gedacht om een boek te schrijven, maar pas na mijn pensioen had ik er tijd voor.”

Het verhaal van haar boek had ze al liggen toen ze hoorde van het kinderboekenweekthema van dit jaar. Samen met haar zus Jeltje ging ze aan de slag. Jeltje maakte de tekeningen en Wija stortte zich op de tekst. “Het viel me tegen want het moesten korte zinnen worden met een strakke vertelstijl.”

Bij Boekscout.nl kon ze het prentenboek zelf uitgeven zonder teveel risico. Het is een grappig verhaal geworden over een jongetje Sef (vernoemt naar een kleinkind) die op zijn oma en opa moet passen. Sef zet de koffie voor hen, moet de kat eten geven en voortdurend de vrede bewaren tussen zijn opa en oma. De omgekeerde wereld dus.

Het boek is te koop via de Readshop en gewoon aan huis, namelijk online. “We hebben veel ervaring met dit boek opgedaan en de volgende wordt heel anders!”

Dat er een volgend boek gaat komen lijkt nu al zeker. “Het is heerlijk dat je na je pensioen nog een heel leven hebt en je kunt ontwikkelen.” Deze oma schrijft als het allemaal goed gaat nog wel een paar verhalen. Gewoon ook voor haar eigen kleinkinderen natuurlijk, maar wellicht liggen er straks nog meer belevenissen van Sef bij andere opa’s en oma’s op de plank.

In de rubriek Even voorstellen... kunt u kennismaken met een plaats- of streekgenoot die iet te vertellen heeft. Kent u ook zo iemand? Mail naar redactie.zs2@persgroep.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De gedecoreerden met hun partners en burgemeester Van Hartskamp.
Koninklijke onderscheidingen voor zes inwoners gemeente Montfoort Nieuws 6 uur geleden
Afbeelding
Provincie Utrecht als eerste aan de slag met concrete maatregelen tegen te vol stroomnet Nieuws 19 uur geleden
Afbeelding
Montfoort zet met beleidsplan integrale schuldhulpverlening in op 'grip op geld' houden Nieuws 25 apr, 14:56
Afbeelding
Vacatures Dumaco Montfoort: kom jij bij ons werken? advertorial 25 apr, 08:50
• Thijme ontvangt de award van burgemeester De Graaf in bijzijn van kinderburgemeester Jessie Broekhuizen en jongerenwerker Yoeri Dudka
Enthousiaste Thijmen uit Benschop ontvangt Jongerenaward Nieuws 25 apr, 08:46
Afbeelding
Auto in brand op De Clinckhoeff in IJsselstein 112 24 apr, 14:21
Afbeelding
Trainer Mo Touh maakt overstap naar nieuwe club Sport 24 apr, 09:17
• Marian, Henk en David nemen alvast een kijkje waar het spektakel plaats zal gaan vinden.
Rotary Lopikerwaard organiseert eerste drakenbootrace in IJsselstein Nieuws 24 apr, 03:10