De 'jongens van toen': een paar jaar geleden zelf nog volop op straat te vinden; nu in een voorbeeldfunctie op bezoek bij burgemeester Patrick van Domburg. FOTO: Lysette Verwegen
De 'jongens van toen': een paar jaar geleden zelf nog volop op straat te vinden; nu in een voorbeeldfunctie op bezoek bij burgemeester Patrick van Domburg. FOTO: Lysette Verwegen (Foto: )

Ex-hangjongeren geven het goede voorbeeld

  •   keer gelezen

IJsselstein - Regelmatig brengt jongerenwerker Didi Muhiya met een bijzondere groep inwoners een bezoek aan burgemeester Van Domburg om elkaar te leren kennen en te praten over wat er leeft in de stad. Deze week waren hangjongeren het onderwerp van gesprek.


In de bezoekers is niets meer van de hangjongeren van een tiental jaren geleden te herkennen. Of het moet de ondeugende blik in de ogen van de mannen zijn, als ze praten over het plezier dat ze op straat hebben gehad. Nu zijn ze tweede helft twintig, studeren ze of hebben een baan en verantwoordelijkheden: voor hun vrouw en sommigen al voor hun kinderen. Daarnaast zijn ze zich bewust van hun voorbeeldfunctie voor de jongeren van nu. Uit eigen ervaring weten ze wat met name de jongens nodig hebben en waar het in IJsselstein aan ontbreekt.

Voor burgemeester Van Domburg is buiten hangen een andere wereld. “Ik heb me vooral bezig gehouden met mijn hobby archeologie. Maar dat is niet echt standaard.” Zijn bezoek heeft wel veel tijd buiten doorgebracht. “Wij gingen naar buiten, balletje mee en voetballen. Problemen met jongeren ontstaan pas als ze niets te doen hebben. Daarin is IJsselstein niet uniek.” Maar er zijn ook mooie dingen: “Wij kennen elkaar van de straat, van het voetballen. Daar ontstaan ook de vriendschappen.” Ze erkennen wel dat er in tien jaar veel veranderd is. “Jongeren lijken soms verdwaald; ze weten niet hoe ze met de verleidingen, zoals drugs, om moeten gaan. Ze worden te snel volwassen. En dat gaat niet altijd goed, want diep in hun hart willen ze allemaal een gewoon rustig leven met vrouw, kind en werk.” Kattenkwaad is van alle tijden. “Wij werden ook wel eens door de politie opgejaagd, voor voetbaloverlast op straat. Maar voetballen is een uitlaatklep voor jongens. Dat merken we nu als we de jongeren begeleiden met zaalvoetbal.”

Zaalvoetbal vanaf een jaar of acht met goede begeleiding is een gouden middel. “Daar zien we jongeren stappen maken en veranderen. Wij leren ze door de jaren heen kennen, brengen ze leiderschap bij en bouwen een vertrouwensband op.” En voor de kleine minderheid die echt niet wil: “Er is altijd een meerderheid die wel goed beïnvloedbaar is. We kennen hun ouders en we vragen door waarom ze vervelend gedrag vertonen. Vaak weten ze zelf niet waarom. In potentie zijn er geen slechte jongens.”

De mannen breken een lans voor de voetbalmogelijkheden in IJsselstein. “Samenwerken met de voetbalclubs is goed, maar ook voldoende gelegenheid voor zaalvoetbal of een Cruyffcourt in de stad. Voetballende jongeren bezorgen geen overlast.”

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten