Foto:

Zand

  •   keer gelezen

Montfoort - ‘WMO-ers tevreden’ las ik twee weken geleden in een gemeentebericht in deze krant. Mijn wenkbrauwen gingen omhoog en er begon iets te jeuken. Klopte de conclusie uit het onderzoek? Of ontstond die jeuk door het zand dat de gemeente ons hier in de ogen strooit? Ik ben daar namelijk erg gevoelig voor. Het irriteert.De WMO 2015 leidde tot een enorme verhoging van de eigen bijdrage, een zwaar beroep op de naasten om mantelzorg te verlenen en een dringend verzoek om zelfredzaam en participerend te zijn. Daar word je niet direct tevreden van. Het onderzoek toont dat ook helemaal niet aan. Het laat wel zien dat veel mensen ‘zich serieus genomen voelden’ bij de SWOM. Maar de uitslag was niet representatief aangezien minder dan de helft van de aangeschreven mensen de vragen beantwoordden (91 uit 195).


Van die helft waren relatief heel veel mensen ouder of veel ouder dan 75 jaar. Het is dus zelfs twijfelachtig of het onderzoek een ‘goede indicatie’ geeft van de ervaringen die jong en oud hebben in de WMO. Ontevreden rolstoel gebonden inwoners uitten in januari forse kritiek op het lokale WMO-beleid. Wethouder Vlaar luisterde goed naar hen. Hij nam hen serieus. Hij zou met een evaluatie komen. Deze ‘evaluatie’ blijkt de standaard vragenlijst te zijn. En die biedt mogelijkheden om deze mensen als ontevreden minderheid verder te negeren.
Jubelende berichten zijn plezierig en sussen mensen in slaap. Wie zo met zand strooit, misleidt echter zijn burgers.

Onze gemeente zet zwaar in op de algemene voorziening en weigert noodzakelijk aanvullend ervaringsonderzoek. Het Doe Mee Huis (op de puinhopen van de wegbezuinigde bieb) is mede op poten gezet met het ‘incidentele overschot’ dat bestemd was voor het inkopen van individuele zorg.

Intussen kregen veel mensen te horen dat er geen geld meer was voor zorg op maat. Andere gemeenten zijn in discussie over terugbetaling van een deel van de hoge eigen bijdrage, ook over 2016. Niet hier. Montfoort heeft 2015 positief afgesloten.

Het blijft de vraag of dit voor de WMO-ers ook geldt.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten