UW Samenwerking met Montfoort pakt wel erg duur uit

Algemeen 75 keer gelezen

IJsselstein - UW samenwerking – de ambtelijke samenwerking tussen IJsselstein en Montfoort die in januari 2014 officieel van start ging – heeft niet geleid tot het gewenste resultaat. In plaats van een beoogde besparing van 1 miljoen per jaar, moet IJsselstein de komende drie jaren 576.000 euro per jaar bijbetalen. Montfoort betaalt 233.000 euro per jaar.

De gemeenteraad werd donderdagochtend voor de begrotingsraad, onaangenaam verrast door de brief over deze kostenverhoging. Portefeuillehouder Veldhuijsen werd bevraagd over de oorzaken, het uitblijven van eerdere informatie over problemen – ondanks vragen vanuit de raad – en het gebrek aan toelichting.

Sinds de oprichting is UW met meer nieuwe taken geconfronteerd dan waarmee aanvankelijk aangenomen, onder andere op inzet op het sociale domein en veiligheid. Dit leidde tot meer complexe en ingrijpende veranderingen voor de organisatie dan voorzien. “Bij aanvang van de samenwerking is een ander beeld geschetst dan de drie administraties die we nu moeten voeren”, aldus verantwoordelijk wethouder Veldhuijsen.

Volgens Veldhuijsen verwachtte het bestuur van UW aanvankelijk de problemen intern te kunnen oplossen. Er volgen nog besprekingen tussen colleges en bestuur en een gedegen analyse. “Als de basis op orde is zijn bezuinigingen daarna nog steeds haalbaar.”

De gemeenteraad wil een plan van aanpak, mogelijke opbrengst en opheldering over de complexiteit en scenario’s – met kostenraming – voor UW Samenwerking de komende jaren.

Volgens wethouder financiën Van den Berg komt de gevraagde 1,7 miljoen als een onaangename verrassing, waar geen rekening mee is gehouden.

Door de commotie werd de begroting 2017 niet unaniem en voorlopig ‘kaal’ goedgekeurd om inmenging van de provincie te voorkomen. In januari bespreekt de raad de toekomst van de samenwerking in samenhang met de financiële gevolgen en andere ingediende voorstellen voor 2017.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De gedecoreerden met hun partners en burgemeester Van Hartskamp.
Koninklijke onderscheidingen voor zes inwoners gemeente Montfoort Nieuws 16 uur geleden
Afbeelding
Provincie Utrecht als eerste aan de slag met concrete maatregelen tegen te vol stroomnet Nieuws 25 apr, 23:29
Afbeelding
Montfoort zet met beleidsplan integrale schuldhulpverlening in op 'grip op geld' houden Nieuws 25 apr, 14:56
Afbeelding
Vacatures Dumaco Montfoort: kom jij bij ons werken? advertorial 25 apr, 08:50
• Thijme ontvangt de award van burgemeester De Graaf in bijzijn van kinderburgemeester Jessie Broekhuizen en jongerenwerker Yoeri Dudka
Enthousiaste Thijmen uit Benschop ontvangt Jongerenaward Nieuws 25 apr, 08:46
Afbeelding
Auto in brand op De Clinckhoeff in IJsselstein 112 24 apr, 14:21
Afbeelding
Trainer Mo Touh maakt overstap naar nieuwe club Sport 24 apr, 09:17
• Marian, Henk en David nemen alvast een kijkje waar het spektakel plaats zal gaan vinden.
Rotary Lopikerwaard organiseert eerste drakenbootrace in IJsselstein Nieuws 24 apr, 03:10