Foto:

Lagendijks ‘Koeien van Karel’ voor het Taalhuis

  •   keer gelezen

Kunstschilder Charles Lagendijk is bekend. Zijn schuwe alter ego Karel (nog) niet. Maar daar komt verandering in: door de speciale druk van een van zijn schilderijen met koeien voor het goede doel: het IJsselsteinse Taalhuis in de bibliotheek.


IJsselstein - Voor 60 euro – waarvan 30 euro naar het Taalhuis gaat – kunnen 250 mensen eigenaar worden van een gesigneerde luxe druk van ‘een koe van Karel’ tegen de achtergrond van ‘een Lagendijk’ zoals iedereen hem kent. De symboliek: twee totaal verschillende stijlen kunnen prima samengaan. “Het kan; als je maar wilt. Zo is het ook met het Taalhuis waar inwoners terecht kunnen voor wie Nederlands spreken, schrijven en lezen niet vanzelfsprekend is”, vertelt Charles Lagendijk. De druk is te koop in de bibliotheek en in zijn atelier aan de Walkade 24.

De symboliek rond de koeien gaat nog dieper. Want zoals sommige mensen drempels moeten overwinnen en moeten aanpakken om het Nederlands schrijven en spreken machtig te worden, zo ontstonden Karel en de koeien in een moeilijke periode van Charles. “Ik kreeg drie jaar geleden een schildersblok na het overlijden van mijn schoonvader. Alle inspiratie bleef uit, maar de schilderstechniek blijft. Daarmee heb ik ‘een baan’ en een dagritme voor mezelf gecreëerd: ik ging de koeien die in Drenthe rond het huis lopen fotograferen en naschilderen. Geen poespas, gewoon de koe, een leuk, nieuwsgierig en intrigerend dier.” Het werd een verwerkingstherapie van alter ego Karel. De koeienschilderijtjes van een handzaam formaat – “In Drenthe moeten ze in een fietstas passen.” – bleken gewild bij het publiek en voor 250 euro heel betaalbaar. “Ook dat is leuk, want iedereen moet een kunstwerk kunnen kopen.” En net zo belangrijk: “Met Karel en de koeien vond ik de weg weer terug.”


www.karelart.nl

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten