Afbeelding

Lagendijks ‘Koeien van Karel’ voor het Taalhuis

Algemeen 237 keer gelezen

Kunstschilder Charles Lagendijk is bekend. Zijn schuwe alter ego Karel (nog) niet. Maar daar komt verandering in: door de speciale druk van een van zijn schilderijen met koeien voor het goede doel: het IJsselsteinse Taalhuis in de bibliotheek.

IJsselstein - Voor 60 euro – waarvan 30 euro naar het Taalhuis gaat – kunnen 250 mensen eigenaar worden van een gesigneerde luxe druk van ‘een koe van Karel’ tegen de achtergrond van ‘een Lagendijk’ zoals iedereen hem kent. De symboliek: twee totaal verschillende stijlen kunnen prima samengaan. “Het kan; als je maar wilt. Zo is het ook met het Taalhuis waar inwoners terecht kunnen voor wie Nederlands spreken, schrijven en lezen niet vanzelfsprekend is”, vertelt Charles Lagendijk. De druk is te koop in de bibliotheek en in zijn atelier aan de Walkade 24.

De symboliek rond de koeien gaat nog dieper. Want zoals sommige mensen drempels moeten overwinnen en moeten aanpakken om het Nederlands schrijven en spreken machtig te worden, zo ontstonden Karel en de koeien in een moeilijke periode van Charles. “Ik kreeg drie jaar geleden een schildersblok na het overlijden van mijn schoonvader. Alle inspiratie bleef uit, maar de schilderstechniek blijft. Daarmee heb ik ‘een baan’ en een dagritme voor mezelf gecreëerd: ik ging de koeien die in Drenthe rond het huis lopen fotograferen en naschilderen. Geen poespas, gewoon de koe, een leuk, nieuwsgierig en intrigerend dier.” Het werd een verwerkingstherapie van alter ego Karel. De koeienschilderijtjes van een handzaam formaat – “In Drenthe moeten ze in een fietstas passen.” – bleken gewild bij het publiek en voor 250 euro heel betaalbaar. “Ook dat is leuk, want iedereen moet een kunstwerk kunnen kopen.” En net zo belangrijk: “Met Karel en de koeien vond ik de weg weer terug.”


www.karelart.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De gedecoreerden met hun partners en burgemeester Van Hartskamp.
Koninklijke onderscheidingen voor zes inwoners gemeente Montfoort Nieuws 17 uur geleden
Afbeelding
Provincie Utrecht als eerste aan de slag met concrete maatregelen tegen te vol stroomnet Nieuws 25 apr, 23:29
Afbeelding
Montfoort zet met beleidsplan integrale schuldhulpverlening in op 'grip op geld' houden Nieuws 25 apr, 14:56
Afbeelding
Vacatures Dumaco Montfoort: kom jij bij ons werken? advertorial 25 apr, 08:50
• Thijme ontvangt de award van burgemeester De Graaf in bijzijn van kinderburgemeester Jessie Broekhuizen en jongerenwerker Yoeri Dudka
Enthousiaste Thijmen uit Benschop ontvangt Jongerenaward Nieuws 25 apr, 08:46
Afbeelding
Auto in brand op De Clinckhoeff in IJsselstein 112 24 apr, 14:21
Afbeelding
Trainer Mo Touh maakt overstap naar nieuwe club Sport 24 apr, 09:17
• Marian, Henk en David nemen alvast een kijkje waar het spektakel plaats zal gaan vinden.
Rotary Lopikerwaard organiseert eerste drakenbootrace in IJsselstein Nieuws 24 apr, 03:10