John van Schaik en Riet van der Vaart zijn twee van de 'gouden' vrijwilligers voor coördinator Wilma Kleijweg en mevrouw Den Dunnen in haar rolstoel. (Foto: Lysette Verwegen)
John van Schaik en Riet van der Vaart zijn twee van de 'gouden' vrijwilligers voor coördinator Wilma Kleijweg en mevrouw Den Dunnen in haar rolstoel. (Foto: Lysette Verwegen)

Iets kleins doen voor een ander kost geen moeite

Algemeen 113 keer gelezen

IJsselstein - Wilma Kleijweg, coördinator van het Meldpunt Vrijwillige Thuishulp heeft de moed bijna opgegeven. “Het is bijna onmogelijk vrijwilligers te vinden die een boodschapje voor iemand willen doen, een wandelingetje willen maken achter de rolstoel of een uurtje met iemand willen fietsen.”

Vrijwilligers Riet van der Vaart en John van Schaik weten uit ervaring dat juist dat kleine beetje hulp voor iemand een groot verschil kan maken. “Doe iets kleins voor een ander. ‘t Is geen moeite en mensen zijn zo dankbaar. Tijdens het fietsen praten ze honderduit en een wandelingetje in de rolstoel is niet alleen fijn omdat mensen anders te weinig buiten komen, maar ook voor het sociale aspect: gewoon gezellig en een beetje kletsen.” Het is geen belastend vrijwilligerswerk: “Wat is nou af en toe een uurtje van je tijd? En als het klaar is, is het klaar. Geen vergaderingen, verplichtingen of administratie achteraf.”
Mevrouw Den Dunnen (92) bevestigt dat. “Het is geweldig dat er zulke vrijwilligers zijn. Hulp is hard nodig, anders zit je er maar mee.” Ze loopt thuis achter de rollator en een enkele keer gaat ze met een scootmobiel het stadje in. “Dan rijd ik midden op de weg vanwege de hobbels en de helling. Naar de vrijdagmarkt kan ik niet.” Riet gaat regelmatig met haar op stap en duwt de rolstoel. “Dan kijken we ook gezellig winkeltjes, want dat vindt mevrouw Den Dunnen leuk.”

Net zo belangrijk is het om even een boodschapje voor iemand te doen. “Stelt niets voor”, vindt Riet. “Maar mensen zijn zo dankbaar. En ik vind het leuk om mensen blij te maken.”
John is een paar jaar met vervroegd pensioen. “Na een jaar wilde ik wel iets gaan doen. Wandelen en fietsen is een hobby en dat combineert prima met het vrijwilligerswerk.” Hij heeft inmiddels zijn ‘vaste’ klantjes. “Bij sommigen doe ik ook nog wel eens een klusje in huis of maken we er gewoon een gezellig uitje van. Alles zoals het uitkomt. De waardering komt van twee kanten, want ook ik vind het leuk.”
Wilma Kleijweg vult aan dat het niet alleen gaat om hulp aan ouderen. “Het gaat om allerlei korte hulpvragen van mensen met verschillende leeftijden en achtergronden. We kijken ook welk soort werk het best bij de tijd en de wensen van een vrijwilliger past.”

Belangstellenden voor vrijwilligersklussen via het Meldpunt kunnen contact opnemen met Wilma Kleijweg,via e-mail w.kleijweg@stichting-pulse.nl of tel. 06-16322748. “We proberen de beste match te maken tussen de vrijwilliger en de hulpvrager.’’

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De gedecoreerden met hun partners en burgemeester Van Hartskamp.
Koninklijke onderscheidingen voor zes inwoners gemeente Montfoort Nieuws 19 uur geleden
Afbeelding
Provincie Utrecht als eerste aan de slag met concrete maatregelen tegen te vol stroomnet Nieuws 25 apr, 23:29
Afbeelding
Montfoort zet met beleidsplan integrale schuldhulpverlening in op 'grip op geld' houden Nieuws 25 apr, 14:56
Afbeelding
Vacatures Dumaco Montfoort: kom jij bij ons werken? advertorial 25 apr, 08:50
• Thijme ontvangt de award van burgemeester De Graaf in bijzijn van kinderburgemeester Jessie Broekhuizen en jongerenwerker Yoeri Dudka
Enthousiaste Thijmen uit Benschop ontvangt Jongerenaward Nieuws 25 apr, 08:46
Afbeelding
Auto in brand op De Clinckhoeff in IJsselstein 112 24 apr, 14:21
Afbeelding
Trainer Mo Touh maakt overstap naar nieuwe club Sport 24 apr, 09:17
• Marian, Henk en David nemen alvast een kijkje waar het spektakel plaats zal gaan vinden.
Rotary Lopikerwaard organiseert eerste drakenbootrace in IJsselstein Nieuws 24 apr, 03:10