Angelique van Lierop en Esther Wajer verbinden met de audiotour alle monumenten: wandel, kijk en luister naar de verhalen. (Foto: Lysette Verwegen)
Angelique van Lierop en Esther Wajer verbinden met de audiotour alle monumenten: wandel, kijk en luister naar de verhalen. (Foto: Lysette Verwegen) (Foto: Lysette Verwegen)

Prikkelende verhalen over IJsselstein op nieuwe audiotour

  •   keer gelezen

Met als thema Boeren, burgers en buitenlui, openen zaterdag 9 september tijdens Monumentendag ook de IJsselsteinse monumenten de deuren voor nieuwsgierig publiek. Er is van alles te beleven, zoals: rondleidingen, demonstraties, tentoonstellingen en ontmoetingen. Nieuw is de audiotour met prikkelende verhalen voor jong en oud langs de bezienswaardigheden.


IJsselstein - “Er zullen heel wat mensen met ‘oortjes’ te zien zijn”, verwachten Angelique van Lierop van Uit In IJsselstein en Esther Wajer van Buro Verhaalkunst die samen de audiotour maakten. “De verhalen starten automatisch als de bezoekers in de buurt van een monument komen. Daarmee legt de audiotour een verbinding tussen alle partijen en monumenten die meedoen: van molen tot museum, speeltuin, ondernemers en particuliere huiseigenaren.”
Esther woont al 19 jaar in IJsselstein. Ze verruilde haar consultancywerk vijf jaar geleden voor verhaalkunst en technologische ontwikkelingen en kwam ‘per ongeluk’ in de kunst en cultuur terecht. “Ik maakte een audiotour voor de wisseltentoonstelling in het museum en leerde toen pas mijn woonplaats kennen. Voor die tijd kwam ik niet verder dan supermarkt, sportveld en school”, lacht ze. De audiotour was koren op de molen van Angelique die het toerisme promoot. “We waren al langer bezig met dit soort mogelijkheden en de audiotour kan makkelijk steeds worden aangepast. Het is een perfecte manier van communicatie,want verhalen en foto’s zijn er genoeg.”

De input komt van verschillende mensen, zoals de molenaar, ridder Fulco, kerk- en Kloosterspeeltuin-medewerkers en de Historische Kring. “Bart Rietveld is een vat vol verhalen”, volgens Angelique en Esther. “Hij weet zoveel. Dat hebben we vertaald naar verhalen van ongeveer 1,5 minuten per monument. De audiotour is een uitwerking van zomaar een wild idee.” Jammer genoeg zijn de particuliere panden niet allemaal open. “Maar met de foto’s en het verhaal krijgt het publiek toch een goed idee.”
Er zijn meer voordelen: “De audiotour is met steeds meer elementen uit te breiden, ook voor ondernemers en horeca en voor elke gelegenheid. Bezoekers kunnen op elk punt starten, de tour op eigen tempo afleggen en zich volledig op kijken en luisteren storten.”

De audiotour is op tablet/smartphone te laden via de gratis app izi.TRAVEL-City Guides. Zoek op IJsselstein. Met de app – drie miljoen keer gedownload – staat IJsselstein in 90 landen tussen 1600 musea en 4500 buitentours in 51 talen op de wereldkaart.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten