Rico Yntema, Ivon Vrolijk, Henk de Groot, Marie-José de Zeeuw en Henk Lindeman vormen samen de energieke en bruisende werkgroep Klimaatneutraal IJsselstein. (Foto: Lysette Verwegen)
Rico Yntema, Ivon Vrolijk, Henk de Groot, Marie-José de Zeeuw en Henk Lindeman vormen samen de energieke en bruisende werkgroep Klimaatneutraal IJsselstein. (Foto: Lysette Verwegen) Foto: Lysette Verwegen

IJsselsteiners werken hard aan klimaatneutrale stad

Algemeen 208 keer gelezen

“De liefde bindt ons”, grapt Henk de Groot. Die liefde is dan wel de liefde voor een klimaatneutraal IJsselstein. Het enthousiaste burgerinitiatief, dat actief is onder de naam Werkgroep Klimaatneutraal IJsselstein, wil alle duurzame activiteiten en ideeën zichtbaar maken, bundelen en uitbreiden. “Zodat iedereen ervan kan profiteren en mee kan doen.”

IJsselstein - De gemeente streeft ernaar om als IJsselstein in 2050 klimaatneutraal te zijn, onder andere met een klimaatneutraal stadhuis vóór 2030. “Prima plan, maar dat zegt ons niet zoveel. Wij willen als inwoners zelf ook aanpakken en kijken of het niet sneller kan”, vertellen de werkgroepleden. “Daarom zijn we als groep aan de gang gegaan.” En gewerkt wordt er, want er blijkt al veel te zijn wat inwoners zelf kunnen doen. “Dat gaat verder dan het dak vol zonnepanelen leggen of daken, wanden en vloeren isoleren. Het is voor iedereen simpel en mogelijk om bijvoorbeeld isolerende gordijnen p te hangen en bewust te stoken: alleen radiotoren open in de ruimten waar het nodig is en ‘s avonds bijtijds uit.” Henk de Groot is de ‘Willie Wortel’ van de groep.
Hij ontwikkelde een speciaal apparaatje dat op de radiatoren de warmte nog sneller verspreid. “Uitgevonden in IJsselstein en er zijn er al tienduizenden van verkocht”, vertelt Ivon Vrolijk. Duurzaamheid is overal toepasbaar: “Van wonen tot werk, groen, mobiliteit en recycling. Zowel voor particulieren als bedrijfsleven is er veel mogelijk. Toen we gingen inventariseren wat er al was in IJsselstein waren we er beduusd van. We zijn maanden bezig geweest om alles te bundelen op onze website www.klimaatneutraal ijsselstein.nl, want alles was versprokkeld, iedereen deed zijn eigen ding. De website is echt voor en door IJsselstein, want samen kunnen we een klimaatneutraal IJsselstein bereiken.” Henk Lindeman is vanaf zijn achttiende al actief milieubewust. “Ik werkte in de natuureducatie en werd overtuigd vegetariër. Het zit er bij mij dus ‘van nature’ in. Ik douche ook altijd koud; dat is in de winter niet altijd heerlijk, maar ik knap er wel altijd van op.” Henk de Groot merkt op: “Weet je dat een combinatieketel de grootste energieverslinder is? Gevolgd door de auto.” Rico Yntema werd door zijn dochter ‘flexitariër’. “Aanvankelijk voor de dieren, maar nu vooral omdat de vleesindustrie energieverslindend is. Een hamburger staat energietechnisch gelijk aan een paar douchebeurten.” Marie-José gaat met een broodzak naar de bakker en een doosje naar de slager. “Ik wil dat kinderen over 70 jaar vragen hoe vies de wereld vroeger was.”

Binnenkort verschijnen in Zenderstreeknieuws regelmatig columns van de werkgroep.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De gedecoreerden met hun partners en burgemeester Van Hartskamp.
Koninklijke onderscheidingen voor zes inwoners gemeente Montfoort Nieuws 18 uur geleden
Afbeelding
Provincie Utrecht als eerste aan de slag met concrete maatregelen tegen te vol stroomnet Nieuws 25 apr, 23:29
Afbeelding
Montfoort zet met beleidsplan integrale schuldhulpverlening in op 'grip op geld' houden Nieuws 25 apr, 14:56
Afbeelding
Vacatures Dumaco Montfoort: kom jij bij ons werken? advertorial 25 apr, 08:50
• Thijme ontvangt de award van burgemeester De Graaf in bijzijn van kinderburgemeester Jessie Broekhuizen en jongerenwerker Yoeri Dudka
Enthousiaste Thijmen uit Benschop ontvangt Jongerenaward Nieuws 25 apr, 08:46
Afbeelding
Auto in brand op De Clinckhoeff in IJsselstein 112 24 apr, 14:21
Afbeelding
Trainer Mo Touh maakt overstap naar nieuwe club Sport 24 apr, 09:17
• Marian, Henk en David nemen alvast een kijkje waar het spektakel plaats zal gaan vinden.
Rotary Lopikerwaard organiseert eerste drakenbootrace in IJsselstein Nieuws 24 apr, 03:10