Afbeelding

Een eigen mening

Algemeen 224 keer gelezen

Hoi, ik ben Bram en ik zit volop in de puberteit, met alle gevolgen van dien. Hier kun je denken aan de uiterlijke dingen, zoals uiterlijke veranderingen, een zware bromstem krijgen, maar ook dat je op ieder moment trek hebt in een boterham of iets dergelijks. Als puber bouw je ook een hele duidelijke eigen mening op en die mening zullen jullie en zal u vaak terugzien in mijn columns. Ik ga jullie namelijk meenemen in mijn wereldje, een blik van mijn leven als puber. En ja, ik kan erg kritisch zijn.

Vandaag ben ik niet al te positief over de Nederlanders. Waar ik het over wil hebben is de individualistische maatschappij waarin wij leven. Een heel simpel voorbeeld heb ik voor jullie. Op een maandag eind oktober zat ik op een overvolle boot tijdens mijn terugreis naar het vaste land, ik kwam van Terschelling. Nu is dit niet zo bijzonder, maar er ging echt ongelofelijk veel mis. Het is niet dat er te weinig plek was, maar het ging om het benutten van die plekken. Eenzame reizigers claimden een plek van vier personen volledig voor zichzelf. Met gestrekte benen lag de persoon languit over de eerste twee stoelen en op de overige twee had hij zijn hele hebben en houden gedumpt. Super asociaal natuurlijk, maar hoe zeg je daar iets van? Hey maat, ik zit hier met vier personen en wij zitten nu op door de bemanning neergezette ‘noodstoelen’, zou je alsjeblieft even weg kunnen gaan?
Nee, wij Nederlanders vinden het moeilijk om op dit soort ‘aso’s’ af te stappen. Wat wij ook moeilijk vinden, is om als individu naast een ander te gaan zitten, die wij niet kennen. Iets in ons weerhoudt ons daarvan, wat eigenlijk best triest is. Want op deze manier zitten mensen in mijn voorbeeld, sommigen zelfs op de grond, twee uur lang erg oncomfortabel. Maar het is zo onnodig en zo makkelijk op te lossen.

Bram Wijnholt

Bram Wijnholt woont in IJsselstein en gaat naar de Evangelische middelbare school De Passie in Utrecht. In een reeks regelmatig verschijnende columns beschrijft hij wat hij meemaakt als 16-jarige.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De gedecoreerden met hun partners en burgemeester Van Hartskamp.
Koninklijke onderscheidingen voor zes inwoners gemeente Montfoort Nieuws 13 uur geleden
Afbeelding
Provincie Utrecht als eerste aan de slag met concrete maatregelen tegen te vol stroomnet Nieuws gisteren
Afbeelding
Montfoort zet met beleidsplan integrale schuldhulpverlening in op 'grip op geld' houden Nieuws 25 apr, 14:56
Afbeelding
Vacatures Dumaco Montfoort: kom jij bij ons werken? advertorial 25 apr, 08:50
• Thijme ontvangt de award van burgemeester De Graaf in bijzijn van kinderburgemeester Jessie Broekhuizen en jongerenwerker Yoeri Dudka
Enthousiaste Thijmen uit Benschop ontvangt Jongerenaward Nieuws 25 apr, 08:46
Afbeelding
Auto in brand op De Clinckhoeff in IJsselstein 112 24 apr, 14:21
Afbeelding
Trainer Mo Touh maakt overstap naar nieuwe club Sport 24 apr, 09:17
• Marian, Henk en David nemen alvast een kijkje waar het spektakel plaats zal gaan vinden.
Rotary Lopikerwaard organiseert eerste drakenbootrace in IJsselstein Nieuws 24 apr, 03:10