Ronald Valkenburg en Elma Sandee met een van de 40.000 deelnemers aan de Great Ethiopian Run, die zij zelf ook hebben meegelopen. Op de achtergrond warmen de deelnemers zich intensief - bijna dansend -  op. (Foto: REactive)
Ronald Valkenburg en Elma Sandee met een van de 40.000 deelnemers aan de Great Ethiopian Run, die zij zelf ook hebben meegelopen. Op de achtergrond warmen de deelnemers zich intensief - bijna dansend - op. (Foto: REactive) Foto: Lysette Verwegen

REactive deelt hardloopkennis met Ethiopië

Algemeen 90 keer gelezen

Tien dagen brachten Elma Sandee en echtgenoot Ronald Valkenburg vorige maand in Ethiopië door. De eigenaren van REactive wilden hun hardloopkennis in het land met de vele ongekend getalenteerde hardlopers verspreiden. En dat is gelukt.

IJSSELSTEIN - Samen met enkele REactieve hardlopers en met tweehonderd kilo aan hardloopspullen – van schoenen tot shirts en oude telefoons – vertrok het tweetal naar Ethiopië. “Het plan is ontstaan toen een van onze lopers aangaf dat zijn Ethiopische logé, een van de subtoppers, mee deed aan de Leiden Marathon en bij ons wel een clinic wilde geven”, vertelt Elma. “Ethiopische subtoppers zijn in Nederland toppers. Hij kwam en we waren onder de indruk: van zijn lopen én van zijn schoenen; die vielen van ellende uit elkaar. Van zijn clinic leerden we dat in Ethiopië training vooral bestaat uit nadoen: zo hard mogelijk achter de snelste loper aan rennen.” Dat is primitief: “Hardlopen is behalve fysieke aanleg ook kennis. We vatten het plan op niet alleen hem maar ook andere lopers te gaan helpen. Hardlopen is de grootste nationale sport en bijna het enige middel om in Ethiopië aan de armoede te ontsnappen.”

Als ze op hun reis terugkijken is het bijna een grens: “Er is een tijd voor en een tijd na Ethiopië. Het is een land vol armoede, overal afval, nergens wegen, half afgemaakte gebouwen, stof en bagger. Behalve in de grote steden. De vele lopers trekken zich op aan de kampioenen die rijk zijn geworden. We ontmoetten een loper die tweemaal de Dubai Marathon heeft gewonnen voor 450.000 dollar. Dan ben je met je familie voor de rest van je leven binnen.”
De subtoppers in het land, zowel mannen als vrouwen, worden met alle middelen door hun familie gesteund. “De lopers staan onder druk, want als ze het niet halen is de schaamte en eenzaamheid groot.” Er zijn zelfs hardloopkampen voor kinderen. “Elke dag trainen en leven in een lemen hutje. We werden er stil van.”

Het gebrek aan kennis werd besproken. “In eerste instantie reageerden de lopers argwanend. ‘Komt ineens een blanke vertellen hoe we lopen moeten.’ Maar dat kwam goed door onze toon, want we willen uitwisselen: zij hebben het aangeboren talent, wij hebben kennis van techniek en voeding.” De grootste mankementen: “Geen individuele begeleiding en coaches die alleen klokken. Goed eten is er niet bij. De lopers trainen soms uren zonder eten. Uiteindelijk ontstond er een enthousiaste uitwisseling.” En die gaat verder, ook door de Ethiopische hardloop coryfee Haile Gebreselassi. “En een geweldig mens! Volgend jaar gaan we een seminar geven. De samenwerking gaat door.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De gedecoreerden met hun partners en burgemeester Van Hartskamp.
Koninklijke onderscheidingen voor zes inwoners gemeente Montfoort Nieuws 11 uur geleden
Afbeelding
Provincie Utrecht als eerste aan de slag met concrete maatregelen tegen te vol stroomnet Nieuws gisteren
Afbeelding
Montfoort zet met beleidsplan integrale schuldhulpverlening in op 'grip op geld' houden Nieuws 25 apr, 14:56
Afbeelding
Vacatures Dumaco Montfoort: kom jij bij ons werken? advertorial 25 apr, 08:50
• Thijme ontvangt de award van burgemeester De Graaf in bijzijn van kinderburgemeester Jessie Broekhuizen en jongerenwerker Yoeri Dudka
Enthousiaste Thijmen uit Benschop ontvangt Jongerenaward Nieuws 25 apr, 08:46
Afbeelding
Auto in brand op De Clinckhoeff in IJsselstein 112 24 apr, 14:21
Afbeelding
Trainer Mo Touh maakt overstap naar nieuwe club Sport 24 apr, 09:17
• Marian, Henk en David nemen alvast een kijkje waar het spektakel plaats zal gaan vinden.
Rotary Lopikerwaard organiseert eerste drakenbootrace in IJsselstein Nieuws 24 apr, 03:10