Samen spelen, kletsen en contacten leggen met alle buren tijdens het pleinfeest. (Foto: Lysette Verwegen)
Samen spelen, kletsen en contacten leggen met alle buren tijdens het pleinfeest. (Foto: Lysette Verwegen) (Foto: Lysette Verwegen)

Jong en oud in contact tijdens pleinfeest

  •   keer gelezen

Op de Lanceerplaats vond vrijdag de eerste van een achttal ‘vreedzame pleinfeesten’ plaats die komend jaar in de wijk IJsselveld-Oost worden gehouden. Het kleinschalige evenement is bedoeld om mensen met elkaar in contact te brengen.


IJSSELSTEIN - Buiten zijn sport- en spelactiviteiten voor de kinderen. In de hal van een van de flats wordt geknutseld en hebben verschillende ouders gezorgd voor iets lekkers te eten en te drinken. Buurtsportcoach Christian Jansen van Jorksveld is tevreden met de opkomst. “Veel kinderen. Maar we hopen volgende keer vooral op meer ouders.” Of het ligt aan het seizoen of het tijdstip weet hij niet. “Het voorjaar is natuurlijk aantrekkelijker en misschien is de zaterdag een beter moment. We gaan het uitproberen.”

Hoofdzaak is dat jong en oud met elkaar in contact komt, de buurten actiever worden en er meer samenhang ontstaat. En dat is een uitdaging in een wijk met zoveel flats. De pleinfeesten passen ook in het concept van de vreedzame wijk – om kinderen overal op eenzelfde manier te benaderen en conflicten op te lossen – en de doelstellingen van Vitaal IJsselstein. Binnen dat laatste project zijn elf buurtsportcoaches actief vanuit sportverenigingen, scholen en kinderopvang en welzijnsinstelling. “Ieder heeft stadoverkoepelende doelen om mensen en buurten letterlijk en figuurlijk in beweging te brengen. In 2018 ook met gezamenlijke evenementen.”

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten