Onder de ambassadeurs zijn ook ondernemer Sjon Sluys, buurtsportcoach Christian Jansen van Jorksveld, VVIJ-voorzitter Mariëlle Slenders en GGD-professional Marja van Rooijen. (Foto: Lysette Verwegen)
Onder de ambassadeurs zijn ook ondernemer Sjon Sluys, buurtsportcoach Christian Jansen van Jorksveld, VVIJ-voorzitter Mariëlle Slenders en GGD-professional Marja van Rooijen. (Foto: Lysette Verwegen) Foto: Lysette Verwegen

Ambassadeurs geven het voorbeeld tijdens IkPas

Algemeen 151 keer gelezen

Wie meedoet aan de actie IkPas gaat de uitdaging met zichzelf aan om dertig of veertig dagen geen druppel alcohol te drinken. Daarmee worden vaak ingesleten gewoonten doorbroken. De boodschap: Wie geen druppel drinkt merkt al snel de positieve effecten: beter slapen, een fitter gevoel en misschien zelfs gewichtsverlies.

IJSSELSTEIN - IkPas wordt voor het vierde jaar georganiseerd en start op 1 maart. Voor de diehards – zoals de IJsselsteinse ambassadeurs van de actie – zijn de eerste tien dagen al achter de rug. Zij zijn gestart op 14 februari. Wethouder De Regt is een van hen. “Ik ben een echte wijnliefhebber en drink vooral ‘s avonds een wijntje. Ik wil aantonen dat ik niet afhankelijk ben van alcohol.” Ilse van der Pijl, een van de andere ambassadeurs die bij de aftrap in De Kloostertuin aanwezig was, wenst hem succes. “Ik drink nauwelijks.” De Regt maakt haar met een kwinkslag nog attent op ‘verborgen’ alcoholgebruik: “Dus ook geen kersenbonbons, rumbonen of bonbons met drank.”
Ilse heeft er geen moeite mee: “Ik pas altijd op met alcohol, want ouders hebben een voorbeeldfunctie. Vooral pubers kunnen het moeilijk krijgen, omdat de verleiding groot is en ‘indrinken’ te vaak voorkomt.” Ook Coert van Ee, voorzitter van het IJsselsteinse Rode Kruis, steunt de actie van harte. “Ik heb helaas in mijn familie meegemaakt dat alcoholgebruik tot een tragische dood leidde en als burgemeester van Zederik werd ik ook geconfronteerd met de ernstige gevolgen van alcohol- en drugsgebruik. Een campagne en voorlichting over de gevaren leidt tot positieve resultaten bij jongeren en ouders.”
Alcohol en verkeer gaan niet samen. Dat willen de instructeurs van Rijschool Van Bemmel, die ook het blauwe IkPas-polsbandje dragen, graag benadrukken. “De lever doet 1,5 uur over het afbreken van een standaardglas alcohol en we informeren de leerlingen over het gevaar van alcohol. Mooi om met IkPas de dialoog extra op gang te brengen.”
Ook huisarts Floor Verhagen ziet in de spreekkamer veel alcoholproblemen, ook al is de bewustwording over alcoholgebruik al verbeterd. “Veel worden gewoontedrinkers en we zien te vaak jongeren op de Spoedeisende Hulp met een alcoholvergiftiging.”

Wie mee wil doen aan IkPas kan zich aanmelden op www.IKPas.nl om vanaf 1 maart 30 dagen het alcoholgebruik op pauze te zetten. Op vertoon van het blauwe polsbandje serveert De Kloostertuin bij lunch of diner een gratis alcoholvrij drankje.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De gedecoreerden met hun partners en burgemeester Van Hartskamp.
Koninklijke onderscheidingen voor zes inwoners gemeente Montfoort Nieuws 7 uur geleden
Afbeelding
Provincie Utrecht als eerste aan de slag met concrete maatregelen tegen te vol stroomnet Nieuws 19 uur geleden
Afbeelding
Montfoort zet met beleidsplan integrale schuldhulpverlening in op 'grip op geld' houden Nieuws 25 apr, 14:56
Afbeelding
Vacatures Dumaco Montfoort: kom jij bij ons werken? advertorial 25 apr, 08:50
• Thijme ontvangt de award van burgemeester De Graaf in bijzijn van kinderburgemeester Jessie Broekhuizen en jongerenwerker Yoeri Dudka
Enthousiaste Thijmen uit Benschop ontvangt Jongerenaward Nieuws 25 apr, 08:46
Afbeelding
Auto in brand op De Clinckhoeff in IJsselstein 112 24 apr, 14:21
Afbeelding
Trainer Mo Touh maakt overstap naar nieuwe club Sport 24 apr, 09:17
• Marian, Henk en David nemen alvast een kijkje waar het spektakel plaats zal gaan vinden.
Rotary Lopikerwaard organiseert eerste drakenbootrace in IJsselstein Nieuws 24 apr, 03:10