Schipper en bootgids Koos en Christine Splinter bekijken vanaf de kant hoe de Geelbuik langsvaart door het centrum van Oudewater. Wat is er mooier dan Oudewater ontdekken vanaf het water? (Foto: Margreet Nagtegaal)
Schipper en bootgids Koos en Christine Splinter bekijken vanaf de kant hoe de Geelbuik langsvaart door het centrum van Oudewater. Wat is er mooier dan Oudewater ontdekken vanaf het water? (Foto: Margreet Nagtegaal) Foto: Margreet Nagtegaal

Heerlijk varen langs alle mooie plekjes

Algemeen 694 keer gelezen

Grachtenvaert Oudewater is op zoek naar enthousiaste en representatieve bootgidsen en schippers. Sinds de start van de Grachtenvaert in 2013 is het een enorm succes om vanaf het water het mooie stadje met zijn rijke geschiedenis te beleven. Lees het enthousiaste verhaal van een schipper en een bootgids en wie weet vaar jij straks als schipper of gids rond op de Geelbuik.

Oudewater – Wat is er mooier dan Oudewater ontdekken vanaf het water? Via de smalle grachten in het stadje de bezoekers kennis laten maken met de rijke historie en de monumentale panden van Oudewater. Schipper Koos Splinter vindt het in ieder geval heerlijk om met een boot vol toeristen langs alle mooie plekjes te varen. “Varen heb ik altijd al leuk gevonden en nu kan ik de passie voor varen combineren met toerisme. Je bent lekker buiten.” Zijn vrouw Christine is bootgids. Ze is een echte geelbuik en dacht toen ze ermee begon dat ze eigenlijk niet veel wist van Oudewater. “Maar ik wist natuurlijk wel wat en met de handleiding die er is voor de gidsen leerde ik het vanzelf. Er zitten ook regelmatig inwoners van Oudewater op de boot en die weten soms weer andere dingen te vertellen. Daar leer ik veel van.”
Op de rondvaartboot zitten ook veel buitenlanders die het oude stadje bezoeken. Maar daar zijn goede hand-outs voor in diverse talen zodat een gids niet alle talen hoeft te spreken. De Grachtenvaert vervoerde vorig seizoen zo’n 4100 gasten. De schippers en gidsen doen het allemaal vrijwillig en krijgen een kleine vergoeding van 3 euro per uur. Het enthousiaste team is toe aan nieuwe aanwas zodat aan alle vragen voldaan kan worden. Een schipper kan op kosten van de Grachtenvaert het vaarbewijs 1 halen. Vanaf ongeveer 24 jaar ben je van harte welkom. Er wordt meestal drie keer 45 minuten per middag gevaren en dan doe je alle drie de vaarten samen als schipper en gids. Er zijn ook rondvaarten op verschillende feestdagen en extra in het hoogseizoen. Soms zijn er speciale vaarten ter gelegenheid van een verjaardag of verhuur van de boot. Je wordt netjes ingeroosterd en moet wel regelmatig beschikbaar zijn. Christine vindt het contact met de mensen erg leuk. “Als je trots bent op Oudewater en het leuk vindt om daarover te vertellen dan is het vast wat voor je. Het enthousiasme van de gasten is zo leuk. Ik heb Oudewater ook weer met andere ogen leren zien.” Als gids en schipper krijg je bedrijfskleding zodat je goed herkenbaar bent. Als je meer info wilt over het gidsen of schipper worden op de fluisterboot van de Grachtenvaert kan dat via het Tip kantoor. tip@oudewater.net of 0348-561628. Ook vrijwilligers uit de regio zijn van harte welkom.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De gedecoreerden met hun partners en burgemeester Van Hartskamp.
Koninklijke onderscheidingen voor zes inwoners gemeente Montfoort Nieuws 11 uur geleden
Afbeelding
Provincie Utrecht als eerste aan de slag met concrete maatregelen tegen te vol stroomnet Nieuws gisteren
Afbeelding
Montfoort zet met beleidsplan integrale schuldhulpverlening in op 'grip op geld' houden Nieuws 25 apr, 14:56
Afbeelding
Vacatures Dumaco Montfoort: kom jij bij ons werken? advertorial 25 apr, 08:50
• Thijme ontvangt de award van burgemeester De Graaf in bijzijn van kinderburgemeester Jessie Broekhuizen en jongerenwerker Yoeri Dudka
Enthousiaste Thijmen uit Benschop ontvangt Jongerenaward Nieuws 25 apr, 08:46
Afbeelding
Auto in brand op De Clinckhoeff in IJsselstein 112 24 apr, 14:21
Afbeelding
Trainer Mo Touh maakt overstap naar nieuwe club Sport 24 apr, 09:17
• Marian, Henk en David nemen alvast een kijkje waar het spektakel plaats zal gaan vinden.
Rotary Lopikerwaard organiseert eerste drakenbootrace in IJsselstein Nieuws 24 apr, 03:10