Tijdens het jubileumfeest van Cercle de Petanque werden Corrie van Kuik, Piet van Koolwijk, Molly en Cees van Rooij en Frans Tielemans in het zonnetje gezet. (Foto: Lysette Verwegen)
Tijdens het jubileumfeest van Cercle de Petanque werden Corrie van Kuik, Piet van Koolwijk, Molly en Cees van Rooij en Frans Tielemans in het zonnetje gezet. (Foto: Lysette Verwegen)

40-jarig Cercle de Petanque wil af van grijs imago

Algemeen 307 keer gelezen

Feest bij Cercle de Petanque: de jeu-de-boulesclub bestaat 40 jaar. Dat is zaterdag in het clubhuis op sportpark IJsseloever gevierd, waarbij ook ereleden werden benoemd, jubilarissen in het zonnetje werden gezet en een bronzen bondsspeld werd uitgereikt.

IJSSELSTEIN - Oprichter en oud-voorzitter Piet van Koolwijk schetste de geschiedenis van de club die in 1978 officieel werd opgericht. “Daarvoor speelden we met een groepje vrienden, buurtbewoners en medewerkers van het buurthuis op het naastgelegen kale grasveldje van De Basis.” De spelers zorgden er zelf voor dat het kalend bleef: “Na onderhoud door de gemeente harkten wij het snel weer aan en ook de voetballende jeugd zorgde ervoor dat het kaal bleef”, lacht hij. Door aandacht in de pers kwamen de spelers in contact met relaties uit de petanquewereld en werden er rond 1978 drie verenigingen opgericht: in Zeist, Haarlem en IJsselstein. Zeven kinderen en 25 volwassenen werden lid bij Cercle. “We speelden enkele keren per week op het verharde oefenveld op IJsseloever en mochten de kantine van Shot gebruiken. We speelden - net als nu - het hele jaar buiten.”
Het eerste Apeluierstoernooi in 1979 trok 270 deelnemers uit het hele land. “We wonnen een nationaal toernooi en speelden op hoog niveau mee.” Op 1 september 2001 werden het clubhuis en de banen geopend en werden de petanque-activiteiten uitgebreid naar meerdere dagdelen. Inmiddels telt de club 110 leden en wordt er gespeeld op 36 speelbanen. “Cercle is een van de twee verenigingen die 40 jaar bestaat”, aldus bondsvertegenwoordiger Spiering. “Het is ook de club met het oudste toernooi: het Apeluierstoernooi dat al 34 jaar wordt georganiseerd. Maar ook het Man-Vrouwtoernooi, het goede doelentoernooi en het IJsseloevertoernooi zijn bekend in de petanquewereld.” Net als Cercle-voorzitter Jos Horsten vindt hij het jammer dat de sport vergrijst. “Petanque is een sport voor iedereen. Ik wens Cercle succes en plezier voor de volgende 40 jaar.” Zo ver denkt Horsten nog niet, hij ziet terug op ‘rimpelloos 40 worden’. “We zijn altijd actief en enthousiast geweest. Het probleem is het ‘grijze imago’, al heeft Frankrijk veel jonge petanquespelers en strijden zij om van petanque een Olympische sport te maken.”

Frans Tielemans ontving de bronzen bondsspeld voor 20 jaar inzet als ledenadministrateur en wedstrijdsecretaris, organisator van vrijwel alle toernooien, en hij behaalde de wedstrijd- scheidsrechtersopleiding.

Kijk ook op: www.cercledepetanque.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De gedecoreerden met hun partners en burgemeester Van Hartskamp.
Koninklijke onderscheidingen voor zes inwoners gemeente Montfoort Nieuws 8 uur geleden
Afbeelding
Provincie Utrecht als eerste aan de slag met concrete maatregelen tegen te vol stroomnet Nieuws 20 uur geleden
Afbeelding
Montfoort zet met beleidsplan integrale schuldhulpverlening in op 'grip op geld' houden Nieuws 25 apr, 14:56
Afbeelding
Vacatures Dumaco Montfoort: kom jij bij ons werken? advertorial 25 apr, 08:50
• Thijme ontvangt de award van burgemeester De Graaf in bijzijn van kinderburgemeester Jessie Broekhuizen en jongerenwerker Yoeri Dudka
Enthousiaste Thijmen uit Benschop ontvangt Jongerenaward Nieuws 25 apr, 08:46
Afbeelding
Auto in brand op De Clinckhoeff in IJsselstein 112 24 apr, 14:21
Afbeelding
Trainer Mo Touh maakt overstap naar nieuwe club Sport 24 apr, 09:17
• Marian, Henk en David nemen alvast een kijkje waar het spektakel plaats zal gaan vinden.
Rotary Lopikerwaard organiseert eerste drakenbootrace in IJsselstein Nieuws 24 apr, 03:10