In een overvolle gymzaal nam juf Thea afscheid van al haar leerlingen van De Wenteltrap. (Foto: Lysette Verwegen)
In een overvolle gymzaal nam juf Thea afscheid van al haar leerlingen van De Wenteltrap. (Foto: Lysette Verwegen)

Traantjes bij afscheid gymjuf Thea van De Wenteltrap

Algemeen 310 keer gelezen

In een gymzaal vol met alle leerlingen van de Wenteltrap nam Thea van Hees vorige week na 39 jaar afscheid als gymjuf. De 185 kinderen zongen een lied, er was een enkel traantje en een kunstwerk waaraan alle leerlingen hun creatieve bijdrage hadden geleverd.

IJSSELSTEIN – Thea van Hees begon – net 22 jaar en geslaagd aan de Academie Lichamelijke Opvoeding – in 1977 als gymdocent. “Ik wilde na mijn opleiding het onderwijs in. Dat ik in het speciaal onderwijs terechtgekomen ben is toeval”, vertelt ze. “En ik ben er nooit meer weggegaan.” De reden: “In het speciaal onderwijs hebben de kinderen zoveel extra’s nodig. En dat geeft mij zo veel voldoening: alles wat ze bereiken is voor hen een overwinning waar ze hard voor moeten werken. De kinderen zijn vaak heel onzeker. Ik kan ze – samen met collega’s – meer zelfvertrouwen geven, omdat we altijd uitgaan van wat de kinderen kunnen en niet van wat ze níet kunnen. Behalve de klassikale lessen gaf ik ook motorische remedial teaching: kinderen met een motorische achterstand kregen individueel of kleine groepjes extra les. Als ze dan naar de gymles kwamen waren ze al enthousiast: ‘Ik kan dat al hè juf?’ Dat is zelfvertrouwen en een goede start.”
Behalve kinderen met een motorische achterstand of een fysieke beperking is ook het tegenovergestelde mogelijk. “Leerlingen die zo enthousiast zijn en zoveel willen dat je ze af moet remmen omdat je weet dat ze over hun grenzen gaan.” Haar hbo-opleiding was algemeen. “Wat er nodig is voor speciaal onderwijs heb ik zelf moeten ervaren en ik heb cursussen gevolgd, waar ik uithaalde wat ik nodig had. Maar het is vooral heel veel ervaring en zelf leren. Gewoon doen en aanvoelen, net zoals je inspannen om de les gezellig te houden. Ik heb de kinderen kunnen bijbrengen dat dat begint met duidelijke regels: elkaar niet pesten of uitlachen, samen plezier maken en het in de les gezellig hebben. Het is een mix van oefeningen, spel en het bijbrengen van regels, zodat ze ook buiten kunnen spelen zonder dat er een juf of ‘scheidsrechter’ bij is. Af is af, geen welles-nietes-discussies en sportief zijn.”

Zonen Tom en Michael volgden haar voetsporen: “Tom met dezelfde opleiding als ik en Michael met de opleiding Sport en bewegen. Ze hebben bij mij stage gelopen, omdat ze het belangrijk vinden met kinderen te werken die minder vanzelfsprekend bewegen.” Ze volgden hun moeder niet in het speciaal onderwijs. “Michael is hoofd zwemzaken in De Hooghe Waerd, Tom heeft zijn personal training studio Jouwtopvorm.nl in Houten en traint de Amsterdamse politie.” Echtgenoot Otmar is fanatiek duiker en was samen met Michael vanuit de Reddingsbrigade duiker bij het tv-programma Te land ter zee en in de lucht. “Hij heeft veel recreatief gesport en is vooral bekend vanwege zijn creatieve beroep, onder andere bij de IJVO. Met mijn pensioen is het nu echt tijd voor ons gezin.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Aangehouden Montfoortse drugsdealer krijgt last onder dwangsom Nieuws 3 mei, 10:40
Afbeelding
Podcast 'Iconen van de Geschiedenis' over het verraad van Benschop Nieuws 1 mei, 22:56
• Foto ter illustratie
Provincie Utrecht geeft korting op fietshelm Nieuws 1 mei, 11:56
• In de Basiliek aan de Nicolaasstraat.
Gedichten van leerlingen bij Dodenherdenking in IJsselstein Nieuws 1 mei, 11:00
• Willem kan precies vertellen waarom dit werk geweldig is.
Wie helpt Willem (78) in de dierenweide bij Ewoud? Nieuws 1 mei, 08:00
• De natuurspeeltuin in het Montfoortse Stadspark is bijna klaar.
Aanleg natuurspeeltuinen uiteindelijk toch haalbaar Nieuws 30 apr, 16:37
• Terug naar de jaren 70 met ABBA Fever.
Drie dagen lang feest met IJsselstein Live Nieuws 30 apr, 16:21
Afbeelding
BMM Band houdt aangename traditie in ere Nieuws 30 apr, 15:50