De schilderijen van Willem van der Wiel zijn tot eind augustus te zien in de bibliotheek aan de Overtoom. ''Een belangrijke en inspirerende plek.''
De schilderijen van Willem van der Wiel zijn tot eind augustus te zien in de bibliotheek aan de Overtoom. ''Een belangrijke en inspirerende plek.'' Foto: Karin Doornbos

Zomer in IJsselstein met… Willem van der Wiel

Algemeen 592 keer gelezen

IJSSELSTEIN - Kunstenaar Willem van der Wiel (1951) woont sinds achttien jaar in IJsselstein. Zijn roots liggen in Groningen. Willem bezocht de kunstacademie in Arnhem en heeft daarnaast een achtergrond als jongerenwerker. Via het welzijnswerk is hij in IJsselstein terecht gekomen. Hij staat aan de wieg van centrum Studio 10 in IJssselveld-Oost en is op veel fronten actief in de wijk. Hij heeft een (gedeeld) atelier bij Marnemoende. Wat zijn de favoriete plekken van Willem?

1. Bibliotheek

Een opmerkelijke keuze voor deze zomerse lijst. Het gebouw staat niet bekend als één van de meest koele plekken in IJsselstein. Maar Willem heeft een goede reden: hij heeft in de maanden juli en augustus een expositie op de tweede verdieping van de bieb.
Hij vindt de bibliotheek een belangrijke en inspirerende plek. “Het is zonder meer een prachtig gebouw en er werken vreselijk aardige mensen.” En: “Hier vindt kennisuitwisseling plaats, en dat is naar mijn idee in het huidige tijdsbestek heel belangrijk. Zonder kennis krijgen we nepnieuws. En nepnieuws leidt tot conflicten tussen mensen en bevolkingsgroepen.” Door kennis te vergaren kun je je hiertegen wapenen. Er is ook altijd veel te doen in de bibliotheek. “Hopelijk volgend jaar zomer met airco.” Volgens Willem wordt hier serieus aan gewerkt.

2. De IJsselbrug

De ophaalbrug met het houten brugwachtershuisje vormt samen met de markante brugwachterswoning een meer dan fraai ijkpunt bij de Hollandse IJssel. Toeristen en IJsselsteiners blijven er regelmatig stilstaan om het uitzicht over de IJssel te bewonderen en een paar foto’s te schieten. Ook Willem kan er enorm van genieten. “Het uitzicht is -richting de Oostkant- echt fantastisch. Bijna zo mooi als de Havenstraat, alleen iets weidser.” In de zomermaanden is het een echt toeristisch knooppunt. Niet iedereen is blij als de bomen van de brug dichtgaan om weer een stroom toeristenbootjes door te laten. Tegelijkertijd is dit één van de charmes van IJsselstein. “Het hoort er echt bij.” Een minpunt vindt hij de overdaad aan (verkeers)borden op zo’n prachtige historische plek. Vooral bij het Brandspuithuisje. “Zet ze een stukje verderop zou ik zeggen.”

3. Rond de basiliek

De route Kronenburgplantsoen vanaf de Kloosterstraat en dan het pad om de basiliek heen vind ik echt geweldig, vooral door die prachtige oude kastanjebomen”. Het is met name in de zomer een hele fijne schaduwrijke plek. “Het is er altijd heerlijk koel.” Een schitterend stuk IJsselstein volgens Willem. “Met nog een klein stukje stadsgracht. Een sloot noem ik het altijd.” Een ander pluspunt: “er lopen niet veel mensen langs, het is hier altijd rustig. Hopelijk blijft dat zo” lacht hij. Vanaf deze plek loop je zo de binnenstad in. Willem wandelt hier graag samen met zijn Welmoed. “Natuurlijk zijn er veel meer mooie plekken te noemen. Het Jaagpad, de Walkade, de Historische Kruidentuin, en zo kan ik nog wel even doorgaan.” Willem voelt zich een echte IJsselsteiner. “IJsselstein is een schitterende plek om te wonen”. Benieuwd naar het werk van Willem? Kom naar de bibliotheek of kijk op: www.willemvanderwiel.nl.

In deze zomerrubriek vertellen bekende en minder bekende IJsselsteiners over hun favoriete plekken in IJsselstein. Heb jij ook een bijzondere top drie die je graag wil delen? Deel je eigen hotspots via onze website zuid.zenderstreeknieuws.nl via de knop Schrijf mee.

We kregen veel leuke reacties op onze oproep van vorige week. Het Paardenlaantje blijkt favoriet, maar ook de Historische Kruidentuin en de Windotter met het Molenpark worden genoemd. Een andere favoriete zomerbesteding: de zonsondergang bij de Broeksdijk en een bezoek aan wijktuin Achterveld/Groenvliet.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De gedecoreerden met hun partners en burgemeester Van Hartskamp.
Koninklijke onderscheidingen voor zes inwoners gemeente Montfoort Nieuws 12 uur geleden
Afbeelding
Provincie Utrecht als eerste aan de slag met concrete maatregelen tegen te vol stroomnet Nieuws gisteren
Afbeelding
Montfoort zet met beleidsplan integrale schuldhulpverlening in op 'grip op geld' houden Nieuws 25 apr, 14:56
Afbeelding
Vacatures Dumaco Montfoort: kom jij bij ons werken? advertorial 25 apr, 08:50
• Thijme ontvangt de award van burgemeester De Graaf in bijzijn van kinderburgemeester Jessie Broekhuizen en jongerenwerker Yoeri Dudka
Enthousiaste Thijmen uit Benschop ontvangt Jongerenaward Nieuws 25 apr, 08:46
Afbeelding
Auto in brand op De Clinckhoeff in IJsselstein 112 24 apr, 14:21
Afbeelding
Trainer Mo Touh maakt overstap naar nieuwe club Sport 24 apr, 09:17
• Marian, Henk en David nemen alvast een kijkje waar het spektakel plaats zal gaan vinden.
Rotary Lopikerwaard organiseert eerste drakenbootrace in IJsselstein Nieuws 24 apr, 03:10