Als kind stond Arend bij het hetzelfde hekje. Het huis waar hij opgroeide is inmiddels afgebroken. (Foto: Karin Doornbos)
Als kind stond Arend bij het hetzelfde hekje. Het huis waar hij opgroeide is inmiddels afgebroken. (Foto: Karin Doornbos)

Zomer in IJsselstein met... Arend Jansen van Jorksveld

Algemeen 1.038 keer gelezen

IJSSELSTEIN - Geboren in de Voorstraat en opgegroeid in de IJsselstraat: Arend Jansen van Jorksveld (1954). Als vrijwilliger actief op vele fronten. Zo diende hij 25 jaar bij de vrijwillige brandweer, is schipper bij de Yselvaert en als oud-marinier zet hij zich in voor het Veteranencafé. Volgend jaar is hij 20 jaar voorzitter bij de EHBO. Wat is zijn top 3?

1. De IJsselpoort

“Ik ben opgegroeid in het nu afgebroken huis aan de IJsselpoort. Een fijne tijd waar ik mooie herinneringen aan heb.” Arend en zijn familie woonden tot begin jaren ‘60 met vijf personen in het kleine huis. Na een schoorsteenbrand is het huis begin jaren ‘70 afgebroken. “Als je goed kijkt kun je de contouren van de woning nog in de muur zien.”
Er is meer veranderd in de omgeving van de IJsselpoort. Arend herinnert zich een noodbrug vlakbij de huidige IJsselbrug. Meubelfabriek van Rooijen was nog gevestigd op het Hazenveld. En er reed een lijnbus door het stadje. Als het gesneeuwd had en glad was, zaten Arend en zijn zusje steevast voor het raam. Het gebeurde dan regelmatig dat de chauffeur de bocht te ruim nam en tot grote pret van de kinderen bijna tegen het Brandspuithuisje opreed. “Ik zie die bussen nóg de hoek om glijden” lacht hij. Dat zijn mooie jeugdherinneringen voor Arend. Maar ook nu geniet hij volop van deze prachtige historische plek. “Heel goed dat dit er nog is.”

2. De Windotter

Korenmolen ‘De Windotter’ is gebouwd in 1732, maar was sinds 1918 niet meer in gebruik als molen. Kap en wieken waren verwijderd en de vervallen molen werd jarenlang als opslag gebruikt. Halverwege de jaren ‘80 wordt de molen weer in oude glorie hersteld. Arend kent de molen nog in de verwaarloosde staat. “We speelden daar altijd als kind, maar dat mocht natuurlijk niet. We werden vaak weggestuurd.” De Windotter is alweer jaren volop in bedrijf en een echte toeristische trekpleister. “Niet meer weg te denken uit IJsselstein.” Volgens Arend is het ook een gewilde locatie om trouwfoto’s te maken. En dan is er ook nog de molenwinkel. “Ik herinner me dat het een heel gesteggel was om die daar te krijgen, maar gelukkig is het goed gekomen.” De theekoepel is er ook later pas bijgekomen. “Men zegt dat op die plek vroeger een kanon stond.”

3. De binnenstad

Arend vindt het behoorlijk lastig om uit alle mooie dingen die IJsselstein te bieden heeft een top drie te kiezen. “Eigenlijk is IJsselstein in z’n geheel gewoon prachtig.” En dan natuurlijk vooral de binnenstad. “Het heeft gewoon wat.” Hij loopt of fietst graag door het stadje. “Op mooie dagen zitten soms ‘s ochtends de terrassen al vol. Er is hier altijd wat te doen.” Volgens Arend is dat altijd al zo geweest. “Ik weet niet beter of er gebeurt hier altijd wel iets, je hoeft je hier nooit te vervelen.” Op vrijdagavond gaat hij graag met zijn vrouw naar de markt. “Dan kom je iedereen tegen.” Het allermooist vindt Arend IJsselstein als er sneeuw ligt. “Dan is het net Anton Pieck.” Maar daar moeten we voorlopig nog even op wachten.

In deze zomerrubriek vertellen bekende en minder bekende IJsselsteiners over hun favoriete plekken in IJsselstein. Heb jij ook een bijzondere top drie die je graag wil delen? Deel je eigen hotspots via onze website zuid.zenderstreeknieuws.nl via de knop Schrijf mee.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De gedecoreerden met hun partners en burgemeester Van Hartskamp.
Koninklijke onderscheidingen voor zes inwoners gemeente Montfoort Nieuws 13 uur geleden
Afbeelding
Provincie Utrecht als eerste aan de slag met concrete maatregelen tegen te vol stroomnet Nieuws 25 apr, 23:29
Afbeelding
Montfoort zet met beleidsplan integrale schuldhulpverlening in op 'grip op geld' houden Nieuws 25 apr, 14:56
Afbeelding
Vacatures Dumaco Montfoort: kom jij bij ons werken? advertorial 25 apr, 08:50
• Thijme ontvangt de award van burgemeester De Graaf in bijzijn van kinderburgemeester Jessie Broekhuizen en jongerenwerker Yoeri Dudka
Enthousiaste Thijmen uit Benschop ontvangt Jongerenaward Nieuws 25 apr, 08:46
Afbeelding
Auto in brand op De Clinckhoeff in IJsselstein 112 24 apr, 14:21
Afbeelding
Trainer Mo Touh maakt overstap naar nieuwe club Sport 24 apr, 09:17
• Marian, Henk en David nemen alvast een kijkje waar het spektakel plaats zal gaan vinden.
Rotary Lopikerwaard organiseert eerste drakenbootrace in IJsselstein Nieuws 24 apr, 03:10