Afbeelding

Eco-ego in gewetensnood

Algemeen 160 keer gelezen

Voor me fietst een man op leeftijd. Ik zie een flinke tas aan zijn stuur hangen met daarop in grote letters de tekst: ‘Keep calm and stay eco’. Dat vind ik een bemoedigende tekst die ik net nodig had. Ik heb namelijk op wnf.nl van het Wereld Natuur Fonds de Voetafdruktest gedaan. Nee, het gaat hier niet om mijn bevallige voetje van maatje 38, maar om mijn ecologische voetafdruk. De uitslag was schokkend; als iedereen zo zou leven als ik, zouden we 2,3 aardbol nodig hebben. Dat de gemiddelde Nederlander 3,5 aardbol nodig heeft, was slechts een schrale troost voor mijn eco-ego.

Maar ik was toch zo goed bezig dacht ik… Zonnepanelen op het dak, groene stroom, een digitale krant, grijs toiletpapier, fietsend naar m’n werk en brood kopen in katoenen zakjes in plaats van plastic. Maar dan nog heb ik 2,3 aardbol nodig. Met zo’n verbruik blijft er straks voor onze kleinkinderen straks geen aardbol meer over! Dus nu verkeer ik in gewetensnood; ik weet het niet meer. Wat kan ik nog meer doen om mijn voetafdruk te verkleinen?! Vegetariër worden vind ik een hele klus. Een stukje vlees zo af en toe vind ik toch wel heel lekker. En zonder kaas en chocola is het leven toch ook niet af… Dan hoor ik op de sportschool dat mijn sportcoach, die ook klimaatcoach is, klimaatgesprekken wil gaan organiseren. Hierin ga je in workshops onderzoeken hoe je je klimaatimpact kunt verlagen. Het ei van Columbus, dus ik geef me direct op! Bij voldoende aanmeldingen gaat ze starten.

Dus als uw eco-ego ook in gewetensnood verkeert, dan heb ik graag een goed gesprek met u. Samen komen we verder op die ene aardbol die we hebben. Liever eerst meer informatie? Kijk dan op Klimaatgesprekken.nl. Opgeven kan via mail: sushma@hartforher.nl.

Marie-José de Zeeuw / klimaatneutraalijsselstein.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De gedecoreerden met hun partners en burgemeester Van Hartskamp.
Koninklijke onderscheidingen voor zes inwoners gemeente Montfoort Nieuws 17 uur geleden
Afbeelding
Provincie Utrecht als eerste aan de slag met concrete maatregelen tegen te vol stroomnet Nieuws 25 apr, 23:29
Afbeelding
Montfoort zet met beleidsplan integrale schuldhulpverlening in op 'grip op geld' houden Nieuws 25 apr, 14:56
Afbeelding
Vacatures Dumaco Montfoort: kom jij bij ons werken? advertorial 25 apr, 08:50
• Thijme ontvangt de award van burgemeester De Graaf in bijzijn van kinderburgemeester Jessie Broekhuizen en jongerenwerker Yoeri Dudka
Enthousiaste Thijmen uit Benschop ontvangt Jongerenaward Nieuws 25 apr, 08:46
Afbeelding
Auto in brand op De Clinckhoeff in IJsselstein 112 24 apr, 14:21
Afbeelding
Trainer Mo Touh maakt overstap naar nieuwe club Sport 24 apr, 09:17
• Marian, Henk en David nemen alvast een kijkje waar het spektakel plaats zal gaan vinden.
Rotary Lopikerwaard organiseert eerste drakenbootrace in IJsselstein Nieuws 24 apr, 03:10