Afbeelding
Foto: Shutterstock

Wethouder Van der Lugt stapt op na in twijfel trekken integriteit

Algemeen 170 keer gelezen

IJSSELSTEIN - Wethouder Van der Lugt stapte maandag op, als gevolg van inspraak van drie inwoners in de commissie bestuur, over de afwikkeling van haar bestuursbelangen in een kinderopvang. Met loftuitingen laten college en VVD haar vertrekken.

Insprekers Kriek en Pardoel, vertegenwoordigers van een paar ouders en werknemers, verwijten Van der Lugt onbehoorlijk bestuur, aanstelling van een onbekwame interim-directeur en sluiting van de kinderopvang. Beide insprekers maakten deze privé-omstandigheden tot politiek item, waarna de integriteit van wethouder Van der Lugt door de politiek in twijfel werd getrokken.

Het college zegt met het vertrek Van der Lugt een hardwerkende en bevlogen bestuurder te verliezen die een ongelofelijke inzet toonde op tal van onderwerpen voor IJsselstein en de regio. Dit is ook de VVD-reactie op het vertrek van de voormalige fractievoorzitster die de VVD naar winst en de coalitie voerde. De VVD noemt haar terugtreden ook een moedige beslissing die respect afdwingt. Ondanks dat werd Van der Lugt door alle politieke fracties niet gehoord over de onderliggende feiten rond de kinderopvang en werd niet gereageerd op de aantijgingen.

Opgestapte wethouder: ‘integriteit te grabbel gegooid’

Het aftreden van wethouder Van der Lugt is het gevolg van klachten van drie insprekers over de afwikkeling van haar belangen als onbezoldigd bestuurder van een kinderopvang.

Volgens inspreker Pardoel liet Van der Lugt de boel achter en creëerde een sterfhuisconstructie. Zijn kritiek op de interim-manager: “Een kunstschilder”. De commissievoorzitter laat de bewoordingen en publiek applaus toe. Kriek benoemt: Intimidatie, zwijgplicht en dwangsommen. De politiek hoort het aan en burgemeester Van Domburg heeft het onderzoeksrapport van adviesbureau Necker van Naem nog niet bestudeerd. D66 en GroenLinks verzoeken direct een voorlopig terugtreden van de wethouder.

In een brief aan de raad schrijft Van der Lugt over de bestuurscommissie, die zij zelf niet bijwoonde omdat het haar commissie niet was: “Zonder blikken of blozen werd mijn integriteit voor de samenleving te grabbel gegooid.” Om haar privébelangen op afstand te zetten heeft Van der Lugt vanaf juni aanbevelingen, in nauw overleg met de burgemeester, opgevolgd. Het raakt haar dat er geen hoor en wederhoor heeft plaatsgevonden. “Door eenzijdige beeldvorming ben ik in een kwaad daglicht geplaatst. Zonder onderbouwing van de juistheid van feiten.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De gedecoreerden met hun partners en burgemeester Van Hartskamp.
Koninklijke onderscheidingen voor zes inwoners gemeente Montfoort Nieuws 8 uur geleden
Afbeelding
Provincie Utrecht als eerste aan de slag met concrete maatregelen tegen te vol stroomnet Nieuws 21 uur geleden
Afbeelding
Montfoort zet met beleidsplan integrale schuldhulpverlening in op 'grip op geld' houden Nieuws 25 apr, 14:56
Afbeelding
Vacatures Dumaco Montfoort: kom jij bij ons werken? advertorial 25 apr, 08:50
• Thijme ontvangt de award van burgemeester De Graaf in bijzijn van kinderburgemeester Jessie Broekhuizen en jongerenwerker Yoeri Dudka
Enthousiaste Thijmen uit Benschop ontvangt Jongerenaward Nieuws 25 apr, 08:46
Afbeelding
Auto in brand op De Clinckhoeff in IJsselstein 112 24 apr, 14:21
Afbeelding
Trainer Mo Touh maakt overstap naar nieuwe club Sport 24 apr, 09:17
• Marian, Henk en David nemen alvast een kijkje waar het spektakel plaats zal gaan vinden.
Rotary Lopikerwaard organiseert eerste drakenbootrace in IJsselstein Nieuws 24 apr, 03:10