Foto:

Datadwang

  •   keer gelezen

“Alles, wat u als wethouder doet, wordt datagestuurd”, werd mij van de week toevertrouwd. Het gaat er niet om of dat wel of niet gebeurt, het gaat er niet om of ik dat wel of niet wil, het gaat er slechts om of de Googles en Facebooks van deze wereld het gaan doen, of de overheid. Het lijkt mij beide een gruwel. Maar hoe erg werd mijzelf pas duidelijk nadat ik een veiligheidsonderzoek had ondergaan (hoe veilig is mijn huis in relatie tot mijn wethouderschap?) en de onderzoeker kinderlijk eenvoudig allerlei details had achterhaald.


Totaal verlies aan menselijke waardigheid

In Oudewater hebben we regelmatig gesprekken met de raad waarom we niet iedereen die eenzaam, arm, werkloos, of anderszins hulpbehoevend is kunnen bereiken en kunnen helpen. Want de data om dat te doen zijn toch beschikbaar? Nee, dat zijn ze niet, en als ze dat wel zijn, wil ik dan de databrigade aan mijn deur? Om mij te vertellen dat ik zielig, eenzaam, arm of anderszins hulpbehoevend ben? Het doet mij denken aan een filmpje van Van Kooten en de Bie met de titel Zorgenloos. Voor de liefhebbers: Je kunt het zien op youtu.be/oLdz4YHuNic.
Mij werd in datzelfde gesprek toevertrouwd dat “echt iedereen dat prima zou gaan vinden”. En dat het dus verstandig zou zijn als de overheid, in plaats van Google of Facebook dat zou gaan doen. A Brave New World.... Het lijkt mij vooral een totaal verlies aan menselijke waardigheid als je zo door data bepaald wordt. Ik ben mijn data. Het lijkt me niet erg gewaagd te voorspellen dat de ontevredenheid in de samenleving er alleen maar van zal toenemen. Tijd voor een ‘opt out’, een sticker op mijn elektronische brievenbus “Nee, Nee”. Als ik geen recht op mijn eigen ellende heb, hoe kan ik dan ooit gelukkig worden?

Wethouder Bob Duindam - Oudewater

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten