Ben van Zutphen van Lions Club Het Stigt en Ineke Grootegoed, samensteller van het Groot Stigts Dictee. (Foto:Paul van den Dungen)
Ben van Zutphen van Lions Club Het Stigt en Ineke Grootegoed, samensteller van het Groot Stigts Dictee. (Foto:Paul van den Dungen)

Groot Stigts Dictee in Montfoort taalproef voor liefhebbers

Algemeen 331 keer gelezen

Het is inmiddels tien jaar geleden, maar binnenkort vindt dan toch echt de tweede editie van het ‘Groot Stigts Dictee’ plaats. Het Nederlandse taalevenement wordt georganiseerd door Lionsclub Het Stigt en de opbrengst is bestemd voor verschillende goede doelen.

Montfoort - De inhoud van het dictee wordt dit jaar samengesteld door Ineke Grootegoed uit Linschoten. “Ik ben er nog niet mee begonnen, maar in mijn hoofd begint het langzamerhand wel vorm te krijgen. Natuurlijk ga ik over de inhoud niets verklappen, maar ik kan wel zeggen dat de maatschappelijke eenzaamheid als een rode draad door het dictee zal lopen.”
Het is de tweede keer dat de Lionsclub dit dictee organiseert. Ben van Zutphen van de Lions zegt dat het de bedoeling is om ieder jaar het Groot Stigt Dictee te organiseren. “Vanzelfsprekend is het geweldig als veel mensen hieraan willen meedoen. . Bij meer deelnemers zijn er ook meer inkomsten waar wij als Lionsclub later weer een aantal goede doelen mee kunnen dienen. Daarnaast zijn er voor de winnaars mooie prijzen te verdienen.” Het dictee bestaat uit ongeveer acht zinnen die, afhankelijk van het aantal bijzinnen, in lengte zullen variëren. Dit jaar zal het dictee worden voorgelezen door Petra van Hartskamp-de Jong, burgemeester van Montfoort.

Als aan het einde de dictees zijn opgehaald, gaat een deskundige jury deze nakijken. In de daardoor ontstane pauze worden er een paar films vertoond waarin het Montfoort van 40 jaar geleden is te zien. Deze opnamen zijn bij verschillende gelegenheden gemaakt door Age Zeldenthuis en voor deze gelegenheid aan Lionsclub’Het Stigt ter beschikking gesteld.

Als de jury de correctie van de dictees heeft voltooid en de fouten zijn geteld, zal duidelijk worden wie met de minste fouten zich winnaar van het ‘Groot Stigts Dictee 2019’ mag noemen. Na afloop krijgen de deelnemers hun gecorrigeerde exemplaar mee naar huis. De uitslag is bindend. Na afloop kan er nog wat worden nagepraat onder het genot van een hapje en een drankje.

Het Groot Stigts Dictee vindt plaats op zaterdag 20 april in de grote zaal van het Antoniushof in Montfoort. Aanvang van het dictee is om 20.00 uur, maar de zaal is al vanaf 19.30 uur geopend. Deelname kost 10 euro, na aanmelding aan de zaal te voldoen. Aanmelden kan via de website www.lionshetstigt.nl of door te bellen naar 06-22527073. Meedoen is belangrijker dan winnen. Alle consumpties kosten 2 euro en zijn voor eigen rekening.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De gedecoreerden met hun partners en burgemeester Van Hartskamp.
Koninklijke onderscheidingen voor zes inwoners gemeente Montfoort Nieuws 8 uur geleden
Afbeelding
Provincie Utrecht als eerste aan de slag met concrete maatregelen tegen te vol stroomnet Nieuws 20 uur geleden
Afbeelding
Montfoort zet met beleidsplan integrale schuldhulpverlening in op 'grip op geld' houden Nieuws 25 apr, 14:56
Afbeelding
Vacatures Dumaco Montfoort: kom jij bij ons werken? advertorial 25 apr, 08:50
• Thijme ontvangt de award van burgemeester De Graaf in bijzijn van kinderburgemeester Jessie Broekhuizen en jongerenwerker Yoeri Dudka
Enthousiaste Thijmen uit Benschop ontvangt Jongerenaward Nieuws 25 apr, 08:46
Afbeelding
Auto in brand op De Clinckhoeff in IJsselstein 112 24 apr, 14:21
Afbeelding
Trainer Mo Touh maakt overstap naar nieuwe club Sport 24 apr, 09:17
• Marian, Henk en David nemen alvast een kijkje waar het spektakel plaats zal gaan vinden.
Rotary Lopikerwaard organiseert eerste drakenbootrace in IJsselstein Nieuws 24 apr, 03:10