Hergebruik is hip

Algemeen 14 keer gelezen

Tijdens de laatste bijeenkomst van de IJsselsteinse duurzaamheidskring werd ik blij van lokale bedrijven die lieten zien hoe bevlogen, innovatief en vooruitstrevend ze zijn in de transitie naar een circulaire economie. Een nieuwe economie, waarin niet alles goedkoop is en in Verweggistan wordt geproduceerd, om na gebruik te worden weggegooid. In de circulaire economie ligt de nadruk op hergebruik van materialen.

Duurzaam en economie zijn een prima match

Misschien wel herkenbaar vanuit de jeansindustrie, waarin je nu al spijkerbroeken kunt ‘huren’. Na gebruik verdwijnt de jeans niet in de container, maar gaat terug naar de producent voor een tweede leven in de productiecirkel. Dat scheelt veel gifstoffen, energie en waterverbruik. De Netflix-documentaire ‘The True Cost’ geeft een reëel beeld van de huidige ‘weggooi’-economie en de noodzakelijke snelle verandering. Hoe gaaf dat de IJsselsteinse bedrijven Vendrig en Van den IJssel al innovatief bezig zijn met recycling van bedrijfskleding. Vendrig wast bedrijfskleding met moderne technieken en bewijst dat duurzaam en economie prima matchen! Van den IJssel is recent verhuisd binnen IJsselstein en heeft veel materialen hergebruikt. Er werd ook bewust gekozen voor de aanschaf van gebruikte kantoormeubelen. Wie nog vindt dat ‘tweedehands’ vies en armoedig is, zou er eens een kijkje moeten nemen om een heel andere visie te krijgen: de foto’s van het bedrijf lieten een prachtig verzorgd en smaakvolle inrichting zien. De bedrijfspresentaties overtroefden elkaar in hergebruik en innovatieve energiebesparende technieken. Dus: circulaire economie heeft niets met armoede of geitenwollen sokken te maken, maar alles met innovatieve bevlogen hippe mensen met gezond verstand.

Ivon Vrolijk
KlimaatneutraalIJsselstein.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De gedecoreerden met hun partners en burgemeester Van Hartskamp.
Koninklijke onderscheidingen voor zes inwoners gemeente Montfoort Nieuws 16 uur geleden
Afbeelding
Provincie Utrecht als eerste aan de slag met concrete maatregelen tegen te vol stroomnet Nieuws 25 apr, 23:29
Afbeelding
Montfoort zet met beleidsplan integrale schuldhulpverlening in op 'grip op geld' houden Nieuws 25 apr, 14:56
Afbeelding
Vacatures Dumaco Montfoort: kom jij bij ons werken? advertorial 25 apr, 08:50
• Thijme ontvangt de award van burgemeester De Graaf in bijzijn van kinderburgemeester Jessie Broekhuizen en jongerenwerker Yoeri Dudka
Enthousiaste Thijmen uit Benschop ontvangt Jongerenaward Nieuws 25 apr, 08:46
Afbeelding
Auto in brand op De Clinckhoeff in IJsselstein 112 24 apr, 14:21
Afbeelding
Trainer Mo Touh maakt overstap naar nieuwe club Sport 24 apr, 09:17
• Marian, Henk en David nemen alvast een kijkje waar het spektakel plaats zal gaan vinden.
Rotary Lopikerwaard organiseert eerste drakenbootrace in IJsselstein Nieuws 24 apr, 03:10