Het is en blijft een uitdaging, ook voor de ervaren Christelijke Oratorium Vereniging IJsselstein. (Foto: Lysette verwegen)
Het is en blijft een uitdaging, ook voor de ervaren Christelijke Oratorium Vereniging IJsselstein. (Foto: Lysette verwegen)

Matthäus Passion is van alle tijden

Algemeen 76 keer gelezen

De veertigdagentijd en de Matthäus Passion zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het meesterwerk van Johann Sebastiaan Bach wordt op vele plekken uitgevoerd. In de Lopikerwaard door de Christelijke Oratorium Vereniging IJsselstein (COV).

IJSSELSTEIN – “Maar samen met projectleden, professionele solisten en het Nationaal Symfonisch Kamerorkest”, vertellen Catharina Binnendijk en Marjolijn Bax. De COV voerde de Matthäus eerder uit in 2015. “We hebben nu nog meer projectleden aangetrokken om het stuk nog mooier te laten klinken, want er zijn twee koren nodig die elkaar aanvullen in dit muziekwerk. Dat is een uitdaging, maar prachtig als de koorzang samenkomt.” Het tweetal weet uit ervaring dat de Matthäus een van de moeilijkste stukken is, door de afwisseling van koorzang met koralen en aria’s. “Het klinkt ‘makkelijk’, maar daardoor klinkt het ook makkelijk vals. En de toon is belangrijk, want het is een lijdensverhaal.”
Met de ervaring van de eerste keer in 2015 en het afgelopen halfjaar hard werken zijn de koorleden klaar voor de uitvoering op vrijdag 12 april in de basiliek. “Nu gaan we het verhaal écht overbrengen en niet met zenuwen alleen maar ‘noten prikken’. Tijdens de repetities hebben we best wel eens lol gehad. Het is altijd even wennen aan nieuwe projectleden, maar met vers bloed in het koor is het resultaat fantastisch. We hopen stiekem dat de projectleden bij ons blijven.” Dirigent Bas van den Heuvel en pianist Hans-Erik Dijkstra hebben de leiding tijdens de repetities. “Zij zorgen ook voor de goede sfeer en hebben ons in de loop der jaren heel wat techniek bijgebracht.”
Het moeilijkste deel is het slotkoor, vinden ze eensgezind. “De melodie is bekend, maar je moet precies op tijd invallen. Heel geconcentreerd, terwijl je na 2,5 uur zingen echt heel moe bent. Ook van de emotie. Gelukkig krijgen we tijdens de uitvoering vleugels door de gezamenlijke inspanning. En er zijn rustmomentjes – als we even mogen zitten – tijdens de aria’s. Dan zien we ook het publiek genieten. Prachtig.” Catharina en Marjolijn zagen de emoties ook tijdens hun mini-concertjes bij Logica tussen de boeken. “iemand had tranen in de ogen en anderen bleven zitten tot we weer een nieuw stukje uitvoerden.” Pas bij de generale repetitie, een dag voor de uitvoering, komen solisten, orkest en koor bij elkaar. “Dan wordt de verbinding gelegd en wennen we ook aan de akoestiek in de lege kerk, die een nagalm heeft van zeven seconden! Die kerk moet tijdens de uitvoering dus vol zitten”, grappen ze. “Het is een kostbare uitvoering die de moeite waard is.” Marjolijn - niet gelovig - wordt de muziek ingezogen. Volgens Catharina pakt Bach het hele scala aan emoties. “Maar de Matthäus is genieten, ook al zijn we na afloop gesloopt.”


De laatste kaarten voor vrijdag 12 april om 19.00 uur in de basiliek zijn nog te koop via kaartncov@gmail.com en kosten 37,50 euro inclusief consumptie en programma.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De gedecoreerden met hun partners en burgemeester Van Hartskamp.
Koninklijke onderscheidingen voor zes inwoners gemeente Montfoort Nieuws 11 uur geleden
Afbeelding
Provincie Utrecht als eerste aan de slag met concrete maatregelen tegen te vol stroomnet Nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
Montfoort zet met beleidsplan integrale schuldhulpverlening in op 'grip op geld' houden Nieuws 25 apr, 14:56
Afbeelding
Vacatures Dumaco Montfoort: kom jij bij ons werken? advertorial 25 apr, 08:50
• Thijme ontvangt de award van burgemeester De Graaf in bijzijn van kinderburgemeester Jessie Broekhuizen en jongerenwerker Yoeri Dudka
Enthousiaste Thijmen uit Benschop ontvangt Jongerenaward Nieuws 25 apr, 08:46
Afbeelding
Auto in brand op De Clinckhoeff in IJsselstein 112 24 apr, 14:21
Afbeelding
Trainer Mo Touh maakt overstap naar nieuwe club Sport 24 apr, 09:17
• Marian, Henk en David nemen alvast een kijkje waar het spektakel plaats zal gaan vinden.
Rotary Lopikerwaard organiseert eerste drakenbootrace in IJsselstein Nieuws 24 apr, 03:10