Organisator Jeroen Caré (midden) is sinds kort ook bezitter van een classic car. Maar: "Eerst organiseren, dan rijden." (Foto: Lysette Verwegen)
Organisator Jeroen Caré (midden) is sinds kort ook bezitter van een classic car. Maar: "Eerst organiseren, dan rijden." (Foto: Lysette Verwegen) (Foto: )

Classic Cars Event in historische binnenstad

  •   keer gelezen

Voor de derde keer organiseert de Lionsclub IJsselstein-Lopikerwaard het Classic Car Event. Met als thema ‘Passion for the past’ staan de Utrechtsestraat en Benschopperstraat zaterdag 1 juni vol met ruim vijftig classic cars.


IJSSELSTEIN – “Het is ons weer gelukt”, constateren Lions Rienk Sijbrandij, Jeroen Caré en Fré Scheffer. “En het is echt een evenement voor de binnenstad: oude auto’s in een historisch decor.”
Sijbrandij en Caré hebben zelf ook een classic car. Caré schafte recent een Porsche 911 uit 1972 aan. “Nu hoef ik niet meer met anderen mee te rijden”, lacht hij. Sijbrandij heeft al 20 jaar een rode Citroën 2cv6 ofwel: een ‘lelijke eend’. “Het was de eerste gezamenlijke aankoop van mij en mijn vrouw in onze verkeringstijd. Hij staat helaas al tien jaar stil omdat nieuwe onderdelen wat problemen opleveren.”
Meerijden met het evenement is er niet bij. “Wij offeren ons op voor de organisatie”, grapt Caré. Scheffer heeft geen classic car. “Ik houd van de bestuurlijke zaken en de organisatie van het evenement.” En voor het Classic Car Event is er genoeg te doen, want ook het goede doel ontbreekt niet. “Dit jaar gaat minimaal de opbrengst van de inschrijfgelden naar de Stichting Cabauwse Molen. Dat past ook bij ons thema Passion for the Past; de verbinding tussen historische auto’s, de historische IJsselsteinse binnenstad en de klassieke wipwatermolen in Cabauw; een landmark in de Lopikerwaard.” Een thema met klasse. “We praten niet over ‘oude barrels’ op de weg”, grappen ze. En dan - met een overdreven Utrechts accent: “Een classic car heeft cachet.”

Cabauwse molen
Het goede doel dat aan het evenement is verbonden is altijd lokaal. Scheffer: “De Cabauwse Molen – ofwel de ‘middelste molen’ – staat sinds oktober stil. De ijzeren potroeden van de wieken - de basis van het wiekenkruis – bleken in matige tot slechte staat te zijn, waardoor het risico van het afbreken van de wieken te groot is geworden. Verder dreigt de molen scheef te zakken door onderloopsheid en heeft de bonte knaagkever de aanval ingezet. Dit betekent dat een grote restauratie nodig is. Wij willen een bijdrage leveren aan de drie ton die de stichting moet inzamelen, voordat de grote fondsen kunnen worden aangeschreven.”

Publiekstrekker
Sinds het evenement in 2017 voor het eerst door de Lions werd georganiseerd zijn de reacties alleen maar positief. “Het trekt veel publiek, want jong en oud vinden het prachtig om de auto’s te zien, te fotograferen en met de eigenaren te praten. En het brengt in de stad leven in de brouwerij. Dit is zo’n evenement dat helemaal past in de binnenstad en nergens anders”, benadrukt Sijbrandij. De classic cars zijn vanaf 9.00 uur te bekijken. Vanaf 12.00 uur start een rondrit van 80 kilometer door de regio, waarna de deelnemers vanaf 15.00 uur welkom zijn op het parkeerterrein van Schilte aan de Utrechtseweg.
Voor informatie en inschrijven: www.lionsijsselstein.nl.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten